Foto: Arkivbild: TT.

Två år efter ledarbytet – M tappar mark

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det exakt två år sedan Anna Kinberg Batra tog över styret över Moderaterna.

Under den tiden har M tappat i mätningarna – och det finns kritik inom partiet mot den riktning som Kinberg Batra valt, både från dem som är för en hårdare invandringspolitik och dem som föredrar Reinfeldts öppna hjärtan-linje.

Sedan Anna Kinberg Batra valdes till ny ledare för Moderaterna 2015 har partiet förlorat var tionde sympatisör, från i genomsnitt 25 procent i opinionsmätningarna till 22,5 procent beräknat den 19 december med de fem stora instituten.

Hennes tid på partiledarposten har präglats av två skeenden: Det har kommit många flyktingar till Sverige, och Sverigedemokraterna har ökat sitt stöd bland väljarna.  Moderaterna bytte ut Fredrik Reinfeldts öppna hjärtan mot att stå för tillfälligt stängda gränser och man försöker locka tillbaka sympatisatörer från SD.

– Men jag fortsätter tro att en öppen värld är bättre än en sluten värld, säger Fredrik Reinfeldt.

En av dem som är enig med Reinfeldt är Bengt Westerberg, förre ordföranden för Folkpartiet (numer Liberalerna).

– Jag tycker att den politik som Fredrik Reinfeldts regering förde är bra, så jag ser ingen anledning till att vi inte ska återgå till den politiken när vi har kommit bort i från den här situationen som vi hade 2015, säger Bengt Westerberg.

Lämnade MUF i protest

Bodil Sidén är däremot kritisk till moderpartiets nuvarande linje. Sidén valde att lämna sin post som viceordförande i moderata ungdomsförbundet i protest mot MUF:s omsvängning.

– Jag tycker att det känns som om sverigedemokratiska väljare är viktigare än moderata idéer, säger hon till SVT Nyheter.

Det märks genom att man anpassar sig efter SD:s förslag, menar hon.

– Och det är varken Sverige eller Moderaterna som tjänar på det, utan bara Sverigedemokraterna.

Lööf vill se generösa regler

Allianskollegan Annie Lööf  (C) är en av dem som inte heller ångrar öppna hjärtan-politiken.

Hon vill återinföra generösa regler för familjeåterförening för flyktingar. Hon ser dock inget konstigt med att man i olika partier inom Alliansen har olika åsikter, utan säger att det viktigaste är att samlas till ett gemensamt manifest till nästa val.

Saknar nya idéer

En som är nöjd med M:s omsvängning i invandringspolitiken är dock före detta partisekretaren Johnny Magnusson i Göteborg, Västra Götaland. Däremot saknar han nya idéer i övrigt inom partiets nuvarande politik.

– Reinfeldt var ju oerhört tydlig och skicklig när han talade om utanförskapet och arbetslinjen, rätten och skyldigheten att försörja sig själv och bidra till samhället. Den berättelsen har vi väl inte riktigt klar för oss när vi resonerar om vad Moderaterna ska åstadkomma de kommande tio åren, säger han.

Kinberg-Batra har också fått hård kritik under åren för att hon inte velat fälla regeringen med hjälp av Sverigedemokraterna. Men Magnusson vill att M även ska kunna diskutera med SD.

– Man ska vara öppen för att skapa majoritetsstyren och då får man inte sitta i sin skyttegrav och trycka utan måste våga prata med andra.

Öppenheten i diskussionen är noll i dag, anser han, men det är inte bara Moderaternas fel:

– Det är två block i politiken som låtsas som om Sverigedemokraterna inte finns.

”Fokusera på integration”

Både Magnssuon och Sidén är dock överens om att partiet behöver fokusera mer på integration.

– Temporära uppehållstillstånd är dåliga för integrationen och Sverige ska vara ett öppet land. Vi får inte backa in i framtiden, säger Sidén.

Det är en vilja till utveckling som saknas, anser hennes partikamrat.

– Man måste berätta berättelsen om hur vi kan få glädje och nytta av de här människorna som kommit hit och deras kunskaper, och deras vilja att bidra. Att vara problemorienterad är ju ett signum för svensk politik just nu, alla är emot allting, det finns ingen som är för någonting. Man måste vara för utveckling för att åstadkomma något som politiker, man måste vilja något med samhället i morgon, säger Magnusson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.