Foto: TT

Tvättsvampar mot simhallssnusk

Uppdaterad
Publicerad

Nu under sportlovstider tar landets simhallar krafttag mot simhallssnusket. Tvättsvampar delas ut – i syfte att få fler att duscha ordentligt före badet. Målet är att mindre klor ska behövas i bassängerna.

Skölja av sig lite snabbt innan badet, med badkläderna på? Nej, det duger inte, enligt ansvariga på badhusen. En ordentlig dusch och välschamponerat hår ska det vara.

– Om man tvättar sig noga innan man hoppar i vattnet går det åt mindre kemikalier för att rena vattnet. Det blir en bättre miljö både för badgästerna och för personalen, säger Mats Ivarsson, enhetschef för baden i Gävle kommun.

Under sportlovsveckorna deltar många av Sveriges simhallar i en gemensam kampanj för att förbättra hygienen i bassängerna. Sundstabadet i Karlstad delar ut tvättsvampar.

– Vi har också stora behållare med tvål mitt i duschrummen. Jag tror att alla besökare i grunden vill göra rätt, men de kan behöva en konkret påminnelse. Där ligger vårt fokus, att upplysa om fördelarna, säger verksamhetschef Stephan Hammar.

Kloret dras till smutsen och duschar du noga innan kommer du inte heller att lukta klor efteråt.

– Det är ett enkelt test man kan göra på sig själv efteråt: Luktar man starkt av klor har man tvättat av sig för lite, säger Mats Ivarsson.

Badhushygien

Klor används i vattnet i badbassänger för att förhindra att vattnet förorenas med bakterier.

Ju smutsigare vattnet är, desto mer klor måste pumpas i bassängerna och desto mer bildas också gasen trikloramin.

Trikloramin kopplas bland annat till besvär med luftvägarna och irritation i ögon.

Tänk på följande när du är i simhallen:

Tvätta kropp och hår med tvål och schampo för att få bort hudavlagringar, smink, deodorant och rester av hårprodukter.

Duscha utan badkläder. Vid dusch med badkläderna på samlas all smuts i dessa och följer med ner i vattnet.

Vill man absolut inte tvätta håret går det bra att använda badmössa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.