Ubåtsjaktofficer Johan Clevesjö vill öka resurserna till försvarets ubåtsjakt.

Ubåtsofficer: Inte mycket att ta till

Publicerad

I riksdagens nya försvarsbeslut presenterades en ökad satsning på ubåtsjakt. Men satsningen räcker inte för att kunna bevaka Sveriges gränser, enligt ubåtsjaktofficer Johan Clevesjö.

– Vi kan uppträda vid ett ställe vid svenska kusten, Men kommer det vid fler ställen hamnar vi i problem, säger han.

När korvetten Helsingborg på tisdagen lämnade hemmabasen Berga, på väg ut mot Mysingen i Stockholms inre skärgård, var det andra veckan av en ubåtsjaktövning där stora delar av den svenska marinens fatryg ingår.

Regeringens överenskommelse med Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet om försvarspolitiken till och med år 2020 innebar bland annat en ökad förmåga för försvaret att jaga inkräktande ubåtar. Så frågan är: Hur pass effektiv kommer ubåtsjakten egentligen att bli? Inte tillräcklig, enligt försvaret själv.

– Vi kan uppträda vid ett ställe vid svenska kusten, Men kommer det vid fler ställen hamnar vi i problem. Vi har sju stycken korvetter, fyra ubåtar, sju minröjningsfartyg. Det är inte mycket att ta till på denna långa kust, säger ubåtsjaktofficer Johan Clevesjö till SVT Nyheter.

Är det fritt fram för den som vill besöka svenskt vatten?

–  Det är inte särskilt svårt om man vill. Vi har ju inte taggtrådsstängsel runt våra öar i Sverige, det är ju rätt enkelt att ta sig in, säger Clevesjö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.