UD svarar på vanliga frågor om migration och brottlighet i Sverige på sin hemsida. Foto: TT och skärmdump från UD:s hemsida

UD bemöter rykten om Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Är det sant att antalet våldtäkter och incidenter med skjutvapen ökat i Sverige? Att flyktingar ligger bakom ökad brottslighet, och att myndigheterna mörkar detta? I en tid då desinformation, rykten och osäkerhet får allt större inflytande över människors verklighetsuppfattning har Utrikesdepartementet (UD) sammanställt ett dokument där de bemöter de vanligaste frågorna rörande migration och brottslighet i Sverige.

Texten är författad på engelska, ligger publicerad på regeringens webbplats i en klassisk fråga-svar-disposition – en framställningsform som i dag är vanligt förekommande i nyhetsmedia, men mindre frekvent i information från regeringen.

Analys: Därför är Sverige ett slagträ i amerikansk politik

Trumps utspel mot Sverige

– Det har vi inte funderat över, utan snarare att det ska vara tydligt. Vår utgångspunkt har varit: Vilka är de vanligaste misstolkningarna av Sverige? För att sedan besvara dem, vara balanserade och erbjuda fakta. Och så har vi lagt med länkar. Det handlar också om att få människor att leta upp statistik och information själva, inte bara att de följer fakta, säger Sofia Karlberg vid UD:s presstjänst.

Ej replik på SD-artikel

Dokumentet publicerades i går, dagen efter Sverigedemokraternas (SD) debattartikel i Wall Street Journal, en text som kritiserats för att sprida en felaktig bild av Sverige.

Men UD:s text ska inte läsas som en replik till SD:s debattinlägg. Texten är inte heller beställd av regeringen, enligt Sofia Karlberg.

SE KLIPPET: Trump: ”Ni såg vad som hände i Sverige i går kväll”

– Det var vi själva på presstjänsten som kände att det fanns ett behov, säger Sofia Karlberg och berättar att man på UD under ett par års tid sett behovet av att kunna adressera frågor om migration och brottslighet till ett ordentligt faktaunderlag.

Hur kan man lita på att den information ni ger är sann?

– Vi försöker ge ett balanserat svar, där hänvisar vi ibland till källor med statistik just för att man ska kunna göra sig en egen bild av vad som är sant.

Eskalerade efter Trumps uttalande i helgen

– De påståenden vi tar upp har vi sett cirkulera över tid. Vi får in många frågor från våra ambassader. Efter helgen med Fox News (USA:s president Donald Trumps uttalande om ”vad som hänt i Sverige”, reds.anm) får vi in ännu fler förfrågningar. Vi har sett att det eskalerat och kände oss tvungna att publicera.

Läs mer: Jimmie Åkesson (SD) skriver debattinlägg i Wall Street Journal

Enligt Sofia Karlberg är osäkerheten kring frågorna delvis beroende av politiska händelser utomlands.

– Sverige blir ibland slagträ i inrikespolitiska debatter utomlands. Brexit är ett exempel. Då var det mycket negativt om migrationen i Sverige. Invandring var ett område som togs upp i Brexit debatten. Man ville då ha ett exempel att peka på, man ville ha ett land där man kan påvisa att invandringen inte fungerat.

Dokumentet har nu gått ut till svenska ambassader, och är tänkt att fungera som stödresurs åt ambassadpersonal eller privatpersoner som själva vill söka svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trumps utspel mot Sverige

Mer i ämnet