Ulrikas man höll på att dö av spriten Foto: SVT

Ulrikas man gömde öl bakom toaletten

Uppdaterad
Publicerad

Ulrika ville först inte acceptera att hennes man drack för mycket. Sedan kämpade hon för att hålla upp fasaden av den perfekta familjen. Bakom ytan kretsade allt kring att hålla koll på sin mans drickande. Till slut tog missbruket nästan hans liv.

Ulrika Elfström Krantz träffade sin man Micke innan en Ålandskryssning. Från början var allting fantastiskt. Men mycket i deras liv kretsade kring alkohol. Vin på fredagskvällen, glögg till advent, öl till grillningen.

– Det fanns alltid en anledning att fira. Det var party, party – full fart, säger hon i SVT:s Djävulsdansen.

Djävulsdansen – om medberoende

Det var först när Ulrika skadade foten och inte kunde dricka alkohol på några veckor som hon började märka att allt inte stod rätt till. Vinflaskor försvann, alkohol de köpt tog slut och det dök upp fler och fler tomma ölburkar. Hon började förstå att någonting var fel – men ville inte ta in hur illa det egentligen var.

– Han kan inte vara alkoholist, tänkte jag. Han är inte en sån som... man ser på stan, säger Ulrika.

Gömde alkohol i huset

När hon konfronterade Micke förnekade han att han druckit. Hon började markera med en penna på alla flaskor så att hon kunde bevisa att det försvunnit alkohol. Hon hittade alkohol gömd bakom toaletten och bakom torktumlaren i källaren. Men trots det fortsatte Micke att skylla ifrån sig.

”Den där måste vara gammal” eller ”jag har inte druckit, det måste vara någon annan”, kunde han säga.

Var nära att mista livet

En dag hittade Ulrika Micke medvetslös i deras sovrum. Han hade tagit lugnande tabletter mot panikångest och sedan druckit.

– Hade jag inte hittat honom hade han inte levt. Och hade jag inte varit sjukvårdsutbildad hade han inte levt. Och han är mitt allt, så det är fruktansvärt jobbigt att tänka på, säger hon.

Fortsatte att mörka

Micke fördes till intensiven. Men Ulrika fortsatte att försöka dölja hans problem utåt.

– Jag mörkade för familj och arbetskamrater vad som hade hänt. Ingen skulle veta att han hade problem med spriten.

Upplevelsen blev ändå en vändpunkt för Ulrika. Hon ringde till beroendecentrum och började motvilligt att gå i gruppterapi.

– Fortfarande var jag den perfekta frun, han var den perfekta mannen, vi hade ett perfekt liv – ingenting skulle synas utåt. När jag gick på anhörigträffarna skämdes jag över att säga vad jag hette. För det var ju min man, säger hon.

Höll på att gå in i väggen

Vid den här tiden kretsade allt kring att hålla koll på Mickes drickande och att se till att familjens vardag flöt på. Ulrika mådde sämre och sämre.

– Det skulle inte synas att det var någonting som var fel, säger hon.

Har varit nykter i två år

Till slut började Micke inse att han skulle förlora sitt förhållande om han inte tog tag i problemet. Han fick behandling och har i dag varit nykter i två år. Under vägen tillbaka har de pratat öppet om sina problem i sociala medier. De har sidor på Facebook där de berättar om sina historier.

– Det är så många människor som är i samma situation som tror att de är ensamma, säger Micke Krantz.

Missa inte Djävulsdansen, i kväll 21.05 i SVT1. Efter programmet kan du även chatta om medberoende med bland andra programledarna Ann Söderlund och Sanna Lundell.

Fakta

Här kan du få hjälp

Jourhavande medmänniska: 702 16 80

Jourhavande präst: 112

Sjukvårdsrådgivningen: 1177

Nationella hjälplinjen: 020-22 00 60

Alkohollinjen: 020-844448 

BRIS: tel 116 111

Kommunen

Sajter för vuxna:

Al-anon

ACA Sverige

Sajter för barn:

Trygga Barnen

Maskrosbarn 

Bris

Jourhavande kompis

UMO Ungdomsmottagningen på nätet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Djävulsdansen – om medberoende

Mer i ämnet