Fyra av tio unga ber storasyskon köpa alkohol

Uppdaterad
Publicerad

Så här i skolstartstider är det många ungdomar som dricker alkohol. Enligt en Sifo-undersökning på uppdrag av Systembolaget har fyra av tio unga bett sitt storasyskon att köpa alkohol.

– Det är en svår balans, för är jag hemma hos mig och har middag med min syster och jag är den som köper alkoholen och bjuder Signes kompisar hemma, så är det okej, säger Anna Isbäck.

Nu i augusti är det skolstart och med kommer fester och alkohol, även bland de som är yngre än 20 år. Enligt Systembolaget är den vanligaste langaren en ung person, till exempel ett äldre syskon.

– Det är väldigt allvarligt med langning och att köpa ut till folk som är under 20 år av fler skäl. Framförallt att man kan hamna i tråkiga situationer och för att hjärna fortfarande utvecklas. Alkohol är ett gift och det skadar unga mer än vuxna, säger Malin Forkman, chef  för kommunikationsutveckling på Systembolaget.

Så gjordes undersökningen

Webbintervjuer har gjorts under juni månad med 1.063 unga vuxna i åldrarna 20-28 år.

Frågan som ställdes: När du var tonåring (under 20 år) – bad du någon gång ditt/dina storasyskon att köpa ut alkohol till dig? När vi nämner alkohol här så menar vi alla typer av alkoholhaltiga drycker – vin, starköl, sprit, cider etc.

  • Ja, och hen sa (oftast) ja 25 procent
  • Ja, men hen sa (oftast) nej 8 procent
  • Ja, och hen sa ja eller nej ungefär lika ofta 8 procent
  • Nej 55 procent
  • Vet ej 5 procent

Källa: Systembolaget

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.