Langare använder sociala medier för att nå minderåriga. Foto: TT

Unga köper mer alkohol via nätet

Uppdaterad
Publicerad

Valborg står för dörren och samtidigt gör många ungdomar sin alkoholdebut. De senaste åren har langningen till ungdomar via sociala medier ökat, enligt personer som arbetar förebyggande.

– Det är en ny trend vi ser och ett växande problem i hela Sverige, säger Magnus Wallgren på Karlstads kommun.

Fortfarande är det vanligaste att alkoholen langas av äldre pojk- och flickvänner, kompisar och syskon. Men i takt med att antalet mötesplatser på nätet växt samtidigt som i princip alla unga i dag har tillgång till smarta telefoner har alkoholförsäljningen på sociala nätverk vuxit, enligt poliser och andra som arbetar förebyggande mot alkohol bland unga.

– Försäljningen sker inte längre bara via fula gubbar i parker och runt systembolag utan det finns en ny närhet via sociala medier. Vi ser helt klart en trendförändring – det har hänt ganska mycket de senaste åren och framför allt under förra året, säger Christoffer Bohman, poliskommissarie och sektionschef på ungdomsutredningar i City i Stockholm.

Enkelt få napp

Uppgörelser sker såväl i slutna forum som helt öppet på vanliga sociala medier som Facebook, Instagram och Kik.

– Ungdomar kan ha hundratals kontakter i olika nätverk. Det gör det enkelt att få napp om man lägger ut en fråga om alkohol. Man får ett telefonnummer och så har man snart det man vill ha, säger Magnus Wallgren, processledare i alkohol- och narkotikafrågor i Karlstad.

Många gånger sker försäljningen också via annonser specifikt riktade mot minderåriga, uppger han.

Polisen arbetar inför storhelger förebyggande även på nätet för att begränsa ungdomarnas tillgång på alkohol. Men föräldrar har också ett stort ansvar, påpekar poliskommissarie Christoffer Bohman.

– Som förälder är det viktigt att vara observant, våga prata med barnen om alkohol och våga ställa obekväma frågor om man misstänker att allt inte står rätt till.

Färre dricker

Urban Bengtsson, polisinspektör i Säffle, framhåller samtidigt att unga i dag faktiskt dricker mindre än någonsin. Knappt fem av tio har testat alkohol det senaste året, vilket är den lägsta nivån sedan 1971.

– Det är mindre alkohol och det är lugnare. Men vi kan inte slå oss till ro med det. Det kommer alltid nya ungdomar och nya föräldrar som behöver få hjälp och stöttning i det här, säger Urban Bengtsson.

Fakta: Var får unga alkohol ifrån?

  • Vanligast är att elever i nian får alkohol från pojkvän, flickvän, kompisar eller kompisars syskon – 38 procent anger detta.
  • På andra plats med 23 procent kommer annan vuxen som köpte ut och langade, exempelvis efter kontakt på sociala medier.
  • På tredje plats kommer barnets egna föräldrar. 13 procent av eleverna i nian som druckit alkohol har fått den av sina föräldrar. Siffran är på nedåtgående.

Källa: IQ

Fakta: Langning

  • Det är olagligt att sälja, köpa eller ge bort starköl, vin eller sprit till personer under 20 år. Folköl får inte säljas till personer under 18 år.
  • Straffet för langning är böter eller fängelse i upp till två år, vid grova brott upp till fyra år.
  • Är du orolig för vad ditt barn gör på nätet eller vilka kontakter han eller hon har i sin mobil – be att få sitta med och lyssna på konversationen.
  • Var ett gott föredöme. Ditt eget förhållningssätt till alkohol påverkar ditt barn.
  • Håll ögonen öppna – ser du något som verkar misstänkt ring 114 14 och lämna ett tips.

Källa: Systembolaget

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.