Foto: TT

Unga kränks på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Mer än hälften av alla ungdomar har sett någon råka illa ut på sociala medier. Ännu fler ser det som ett allvarligt problem.

På uppdrag av Statens medieråd har Ungdomsbarometern frågat ungdomar om påhopp och angrepp på sociala medier.

Enkätens resultat bekräftar ännu en gång att näthat är utbrett.

59 procent av ungdomarna svarar att de har sett någon råka illa ut i sociala medier. Åtta procent har själva blivit angripna. Dessutom ser 85 procent av de tillfrågade allvarligt på näthat.

Flickor mest utsatta

Det är de unga tonårstjejerna som sticker ut i statistiken när det kommer till näthat.

– De borde utsätter andra för kränkningar och blir också mer utsatta, eftersom de spenderar mer tid på sociala medier, säger Ewa Thorslund från Statens medieråd.

Startar kampanj

Under våren kommer Statens medieråd att titta närmare på näthatet och ta fram material för att hjälpa till exempel unga bloggare och moderatorer på forum.

– Om det är så mycket som 85 procent av ungdomarna som svarar att de är upprörda över att se detta, är de en oerhört viktig målgrupp, säger Ewa Thorslund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.