Sevil Bremer, psykolog vid Solna Ungdomsmottagning. Foto: SVT / TT

Ungdomspsykologens dystra bild: ”Mycket högre krav och högre stress”

Publicerad

Statistiken visar att allt fler unga mår psykiskt dåligt. Samtidigt är köerna till Barn- och ungdomspsykiatrin långa trots att det är viktigt att få hjälp snabbt.

– Om man ska tänka samhällsekonomiskt så är det dyrt att inte hjälpa i tid, säger Sevil Bremer, psykolog vid Solna Ungdomsmottagning.

Tröskeln är förvisso låg för unga personer att få komma och prata om små och stora problem i ett tidigt stadium. Svårigheterna uppstår för den som har behov att komma vidare i systemet. Det menar Sevil Bremer, psykolog och verksamhetsledare på Solna Ungdomsmottagning i Stockholm, som vittnar om köer som är så långa att det helt enkelt inte funkar att skicka vidare unga personer som egentligen skulle behöva mer hjälp.

– Då har jag dem kvar här, fastän jag inte borde. Det kan handla om svårare depressioner och ångestproblematik, skärbeteende eller ätstörningar, de ungdomarna behöver vi skicka vidare, men det går inte alltid, säger hon till SVT Nyheter.

Lite utrymme för spontanitet

Hon har jobbat med barn och unga i över 30 år, och ser att fler mår sämre nu än tidigare.

– Jag tycker jag ser en skillnad i ungdomars livsvillkor i dagens samhälle. Det är mycket högre krav och högre stress. Allt är också så planerat nuförtiden, det finns ett ganska litet utrymme nuförtiden för spontanitet och att följa sina känslor för stunden.

Sevil Bremer upplever också att ungdomar inte alltid har vuxna att prata med:

– Det kom en ungdom häromdagen som sa ”tack för att du lyssnade”. Jag tycker det var fint sagt, men jag tänkte också att det kanske inte är någon annan vuxen som lyssnar på den personen i vanliga fall.

– Det kan vara väldigt stärkande för den psykiska hälsan för unga att ha även någon annan vuxen än föräldrarna att prata med, det kan kanske vara en kompis till mamman, en släkting eller granne. Det är så mycket som händer i ungdomars utveckling, det är mycket att fundera igenom och vända och vrida på.

Och hon är oroad över att den psykiska ohälsan kan öka ytterligare hos unga, om köerna till vården fortsätter växa:

– Det här är så otroligt viktigt! Om man ska tänka samhällsekonomiskt så är det dyrt att inte hjälpa i tid, och det handlar om så mycket lidande för de unga som behöver hjälp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.