Efter valet 2014, då Miljöpartiet trädde in i regeringen, ska tjänstemannen ha sökt arbete inom svenska UD, men då ha stoppats från tjänsten på grund av sin bakgrund. Foto: TT

Uppgifter: MP-tjänsteman sas upp efter misstänkta rysskopplingar

Uppdaterad
Publicerad

En politisk tjänsteman för Miljöpartiet tvingades lämna sin tjänst eftersom han bedömdes som en säkerhetsrisk, rapporterar Aftonbladet. Enligt uppgifter till tidningen ska mannen ha haft täta kontakter med Ryssland och landets ambassad i Sverige. Mannen själv nekar till uppgifterna, och menar att han självmant gått vidare från anställningen inom MP.

För två år sedan, våren 2015, omplacerade Miljöpartiet en av sina politiska tjänstemän i riksdagen som hade arbetat för partiet i många år, rapporterar Aftonbladet. Senare samma år upphörde mannens anställning helt och hålet och han har i dag lämnat partipolitiken och arbetar inom den privata sektorn.

Anledningen till att tjänsten avslutades sas från Miljöpartiets håll vara att mannen haft en kärleksrelation med en partikamrat, men att den relationen hade tagit slut och det fanns risk för arbetsmiljöproblem om han jobbade kvar.

En säkerhetsrisk

Enligt uppgift till Aftonbladet ska dock den verkliga anledningen ha varit att mannens närmsta chef bedömde honom som en säkerhetsrisk. Rent konkret ska det ha handlat om tjänstemannens täta kontakter med den ryska ambassaden i Sverige.

Källor inom partiet uppger för tidningen att mannens syfte med kontakterna var att påverka Miljöpartiet inifrån och få partiet att driva en mer ryssvänlig politik. Dessutom ska han ha försökt upprätta fler kontakter mellan miljöpartister och hans egna ryska kontakter, både vid ambassaden och privata vänner.

Det ska också ha funnits farhågor att mannen skulle försöka lämna ut känsliga uppgifter till Ryssland, vilket enligt Aftonbladet ska vara en primär anledning till att mannens tjänst inom partiet avslutades.

Nekades jobb på UD

Efter valet 2014, då Miljöpartiet trädde in i regeringen, ska tjänstemannen ha sökt arbete inom svenska UD, men då ha stoppats från tjänsten på grund av sin bakgrund.

– Beskedet från XX (en högt uppsatt anställd på UD, reds. anm.) var ”Han ska inte in på UD. Det finns en mapp på honom”, säger en källa till Aftonbladet.

Säpo ska också ha varit informerad om mannens situation, men vill inte kommentera ärendet.

Ifrågasätts av andra källor

Samtidigt ifrågasätter flera anonyma röster inom partiet anklagelserna mot tjänstemannen.

– Min bedömning är att det här hade helt andra orsaker men att det där med ”säkerhetsrisk” var ett bra argument för att få bort honom. Det går inte att ifrågasätta. Sedan är det möjligt att det låg ett korn av sanning i det, det vet inte jag, säger en källa till Aftonbladet.

Partiet vill inte kommentera

Miljöpartiets kanslichef Anna Stenvinkel är den som har ansvar för personalärendet, men avböjer att ge några ytterligare kommentarer utöver den intervju hon gjort med Aftonbladet. Hon bekräftar där att mannens anställning avslutades 2015.

– Jag kan inte säga något om personalärendet. Men generellt är det så att om jag, som högsta chef, får kännedom om att någon i personalen inte har agerat korrekt i något avseende så har vi rutiner som vi följer på olika sätt. Skulle det röra sig om en säkerhetsfråga så har vi en dialog med berörda myndigheter och riksdagens säkerhetsavdelning. Sedan hanterar vi frågan utifrån det, säger hon till tidningen.

Svarar själv: ”Bara bullshit”

Aftonbladet har även talat med mannen själv, som tar avstånd från uppgifterna och menar att han lämnat partiet självmant för att gå vidare i sin egen karriär. Han förnekar olämpliga kontakter med Ryssland och att han skulle utgöra någon säkerhetsrisk.

– Det är bara bullshit, det finns inget sådant.

Har du haft kontakt med Ryssland?

– Jag har haft kontakter med en väldig massa ambassader, Ryssland har varit en. Men jag har även haft kontakter med andra och det har alltid skett på uppdrag av mina politiker, många gånger har politikerna varit med, säger han till Aftonbladet.

Flera uppsägningar efter ryska kontakter

I höstas lämande också en tjänsteman, känd som Egor Putilov, Sverigedemokraternas riksdagskansli, efter bland annat påstått samröre med en kriminell ryss och att ha pekats ut som en säkerhetsrisk.

Även SD:s politiska sekreterare Dick Abrahamsson stängdes i höstas av från sitt jobb sedan det blivit känt att han spridit rysk propaganda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.