Foto: TT

Uppgifter: Nationella provet spreds på Snapchat

Uppdaterad
Publicerad

Årets nationella prov i svenska och svenska som andraspråk i årskurs 9 kan ha spridits via sociala medier. Det uppger Skolverket.

Skolverket vill nu uppmärksamma skolor på att bilder av provet, som ska göras i morgon fredag, har skickats mellan elever.

I ett pressmeddelande som släpptes på torsdagskvällen skriver man att skolor som misstänker att elever känner till uppgifter i delprovet kan besluta om att använda ersättningsprovet istället. Om rektorn tar ett sådant beslut gäller det alla elever på skolan.

Skolverket har också informerat Skolinspektionen om den eventuella läckan. Skolinspektionen är den myndighet som ansvarar för tillsynen att skolorna hanterar proven enligt Skolverkets regler.

– Vi fick information om detta i eftermiddags och vi får tar ställning till vilka åtgärder vi ska ta, till exempel om detta är något som ska utredas, under morgondagen. Mer kan jag inte säga nu, säger Carina Larsson, presschef på Skolinspektionen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.