Foto: Tt

Upprop för bättre läkaransvar

Uppdaterad
Publicerad

Återinför begreppet patientansvarig läkare för att öka patienttryggheten och skapa en mer jämlik vård, kräver Läkarförbundet och en rad patientförbund på Svenska Dagbladets debattsida.

Deras argument är att nuvarande regler om patienters rätt till en fast vårdkontakt är otillräckliga, vilket leder till att patienter kan slussas runt mellan olika vårdgivare.

När ”patientansvarig läkare” (PAL) infördes i hälso- och sjukvårdslagen 1991 var syftet att främja kontinuitet och patientens anknytning till en viss läkare. Men PAL försvann ur lagstiftningen 2010 och ersattes av ”fast vårdkontakt” med ansvar för samordning.

Följden har blivit att det i dag ofta saknas en (1) läkare med ett övergripande medicinskt ansvar för patienter med svåra sjukdomstillstånd, enligt debattörerna:

”Konsekvenserna ser vi i en opersonlig och osäker vård där patienter skickas runt utan att någon har en medicinsk helhetsbild” skriver de på Svenska Dagbladets debattsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.