Per Gahrton är en av sex MP-toppar som skrivit artikeln. Foto: TT

Uppror i MP mot Nato-avtal

Uppdaterad
Publicerad

Motsättningarna skärps i Miljöpartiet om Sveriges relation till Nato. I dag kräver sex tunga Miljöpartister att värdlandsavtalet med Nato förhandlas om. De går därmed på tvärs mot den politik Miljöpartiet för i regeringen.

Sedan hösten 2014 har Sverige ett värdlandsavtal med militäralliansen Nato. Avtalet ska behandlas i riksdagen under våren och träda i kraft den 1 juli. En proposition från regeringen med de lagändringar som krävs kommer att presenteras inom kort.   

Avtalet ska ge Nato rätt att placera trupp och att genomföra övningar i Sverige, både i fredstid och i krig. Förutsättningen är att Sverige först gett sitt godkännande.

Saknar debatt

Men i Miljöpartiet är Sveriges relation till Nato omstridd. Partiet har i regeringen ställt sig bakom avtalet men i dag kräver de fyra miljöpartistiska riksdagsledamöterna Jabar Amin, Annika Lillemets, Valter Mutt och Carl Schlyter samt de två före detta språkrören Per Gahrton och Lotta Hedström att Sveriges avtal med Nato omförhandlas. De vill ha ett uttryckligt förbud mot att föra in kärnvapen i Sverige.

– Sverige är en kärnvapenfri nation men vi kommer inte ens att ha rätt att inspektera om till exempel Nato-fartyg som kommer hit bär kärnvapen, säger Lotta Hedström (MP), tidigare språkrör och riksdagsledamot.

Hon anser att värdlandsavtalet drivs igenom utan att debatteras tillräckligt.

– Det är oerhört bekymmersamt! Det har skett i smyg och det har skett alldeles för fort, säger Lotta Hedström till SVT Nyheter.

”Oförenligt med grönas grundvärderingar”

I debattartikeln kräver kritikerna också bindande skrivningar om att Nato inte ska tillåtas använda svenskt territorium för att angripa ett tredje land. Avtalet ska också enbart gälla i fredstid, annars undermineras trovärdigheten i Sveriges alliansfrihet.

– Om inte avtalet förändras är det oförenligt med den gröna rörelsens grundvärderingar och står i strid med Miljöpartiets valmanifest och partiprogram, skriver artikelförfattarna.

Miljöpartiets försvarspolitiske talesperson Jakop Dalunde har tidigare medgett att partiet inte är positivt till värdlandsavtalet.

– Om miljöpartiet hade fått bestämma själva så hade vi nog inte velat se ett sådant här avtal men nu är vi en del av ett samarbetsprojekt i regeringen och därför bereder vi nu den här frågan i regeringskansliet, sade Jakop Dalunde.

Försvarsministern tillbakavisar

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har med kraft tillbakavisat påståenden om att värdlandsavtalet innebär att kärnvapen kan placeras i Sverige.

– Det finns inget i detta avtal som på något sätt öppnar upp för att vi ska ha kärnvapen i Sverige, sade försvarsministern till SVT Nyheter för ett par veckor sen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.