USA kräver ”Teliapengar”

Publicerad

USA kräver nu att pengarna på ett konto i Nordea som tillhör Telia Soneras uzbekiska partner ska frysas. Den amerikanska åklagaren anser att telekomjätten mutade sig in på marknaden i Uzbekistan.

Tidigare har såväl svenska som nederländska åklagare begärt att pengarna – 30 miljoner dollar – ska hållas frysta. Myndigheterna i USA riktar mutmisstankar mot samtliga tre utländska telekomoperatörer i Uzbekistan.

”Den amerikanska utredningen har visat att Vimpelcom, MTS och Telia Sonera betalade mutor till uzbekiska företrädare för att kunna bedriva mobiltelefoniverksamhet i Uzbekistan och att pengar i det sammanhanget tvättades genom skalbolag och bankkonton runtom i världen, däribland konton i Sverige, för att dölja sanningen bakom dessa olagliga betalningar”, skriver USA:s åklagarmyndighet i sin begäran om svensk rättshjälp.

Listade på USA-börs

Ryska MTS och det rysk-norska Vimpelcom, med statligt delägda Telenor som storägare, är listade vid New York-börsen.

Sedan SVT 2012 avslöjat Telias affärer med personer när diktatorsdottern Gulnara Karimova, kunde TT visa att de tre bolagen gjort affär på närmast identiskt sätt, med samma personkrets kring Karimova.

På USA:s begäran yrkar nu svensk åklagare på förhandling i Stockholms tingsrätt. Den svenska utredningen spås bli klar kring årsskiftet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.