Det saknas vetenskapligt stöd för att tandtråd hjälper mot hål i tänderna, enligt de amerikanska myndigheterna. Foto: TT

USA slopar rekommendation av tandtråd

Uppdaterad
Publicerad

USA slopar rekommendationen av tandtråd eftersom det saknas bevis för att det hjälper mot tandköttssjukdomar och hål i tänderna. Nu får tandläkare som urskillningslöst förespråkar hjälpmedlet bakläxa av Socialstyrelsens expert. ”Jag tycker det är fel”, säger Nils Oscarson.

I USA har de federala myndigheterna rekommenderat tandtråd ända sedan 1979, de senaste åren via kostråden som uppdateras vart femte år,skriver CBS News.

Enligt amerikansk lagstiftning måste myndigheternas riktlinjer vara baserade på vetenskapliga bevis, och förra året bad nyhetsbyrån AP det amerikanska hälsodepartementet och jordbruksdepartementet att lägga fram bevis för att tandtråd verkligen hjälper mot tandköttssjukdomar och hål i tänderna. När regeringen uppdaterade sina kostråd i år hade rekommendationen om att använda tandtråd slopats.

I ett brev till AP uppger regeringen att det aldrig har bevisats att tandtråd verkligen har effekt.

Svagt samband

AP har gått igenom forskningen det senaste årtiondet och fokuserat på 25 studier som jämfört tandborstning med tandborstning i kombination med tandtråd. Enligt genomgången är sambandet mellan tandtråd och bättre tand-och munhälsa både svagt och otillförlitligt.

Trots det rekommenderas tandtråd av landets två ledande tandläkarförbund American Dental Association och American Academy of Periodontology. Förbunden stöder sig på andra studier än de som ingår i AP:s genomgång och hävdar att tandtråd hjälper mot plack (bakteriebeläggning på tänderna), gingivit (tandköttsinflammation) och hål i tänderna.

Ingen rekommendation i Sverige

Sveriges tandläkarförbund ställer sig bakom Socialstyrelsens nationella vårdriktlinjer, som bara rekommenderar tandtråd eller andra mekaniska rengöringsmedel för att behandla tandköttsinflammation.

– Därmed inte sagt att det behöver vara tandtråd, utan det kan vara det som är lämpligt för den enskilda individen som tandstickor, mellanrumsborste och tandborste, säger Nils Oscarson som har varit med om att ta fram nationella riktlinjer för vuxentandvård på Socialstyrelsen.

Det finns ingen skriven rekommendation om att alla bör använda tandtråd varje dag.

Hur kommer det sig att tandläkare brukar rekommendera sina patienter att använda tandtråd när de inte har stöd av era rekommendationer?

– Det är nog slentrianmässigt. Grundtanken är väl att man ska ha ett förebyggande perspektiv och rengöra sina tänder. Det är väl därifrån det kommer. Jag tycker det är fel att ge en allmän rekommendation om tandtråd. Man måste ge individuella råd till en patient.

Beprövad erfarenhet

Men Björn Klinge, som är professor i tandlossningssjukdomar vid Karolinska institutet och Malmö högskola, menar att tandtråd är ett viktigt hjälpmedel för att hålla tänderna friska. Han håller med om att det inte finns några vetenskapliga studier som visar på värdet med tandtråd, i stället stödjer han sig på beprövad erfarenhet.

– Det finns generellt sett väldigt lite goda vetenskapliga studier inom medicin och tandvård som visar på övertygande värde med olika behandlingar. Däremot finns det en enorm beprövad erfarenhet som man får luta sig mot när det saknas vetenskap, säger han till SVT Nyheter.

Enligt Björn Klinge visar beprövad erfarenhet att tandtråd, mellanrumsborstar och tandstickor hjälper mot både tandlossning och hål i tänderna. Orsaken är att de bidrar till att hålla rent mellan tänderna, där det ofta bildas hål och där tandlossningsjukdomar ofta startar. 

– Ett tips för den som tvivlar på tandtrådens värde är att lukta på tandtråden när du inte har gjort rent på några dagar. Då känner du en svavelaktig lukt som beror på bakterier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.