Regeringen ska utreda möjligheten att skapa lagliga vägar för att söka asyl, rapporterar Ekot. Utredare blir Maria Ferm (MP) Foto: TT

Utredning om lagliga flyktvägar

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen ska utreda möjligheten att skapa lagliga vägar för att söka asyl, rapporterar Ekot. Beslutet fattas på torsdag och frågan ska utredas enligt överenskommelsen om flyktingkrisen mellan regeringen och de borgerliga partierna.

Utredningen ska ta fram förslag som möjliggör för flyktingar att resa in i EU på laglig väg, som med hjälp av viseringar eller inresetillstånd för att söka asyl.

Den ska ledas av Maria Ferm, gruppledare för Miljöpartiets riksdagsgrupp.

I flyktingöverenskommelsen i höstas mellan regeringen och dom borgerliga partierna ingår att den här frågan ska utredas.

Tusentals dör under flykten

– Det är så klart helt ohållbart att situationen ska fortsätta, säger hon till Ekot om alla de flyktingar som dör på vägen mot EU.

Samtidigt ska utredningen pågå i två år.

– Det är viktigt att det genomförs på ett grundligt sätt och då tar det också en viss tid, säger Ferm till Ekot.

Utredningen ska även analysera förutsättningarna för att förslagen ska få gehör hos EU-länderna och EU:s institutioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.