Frank Belfrage varnades av Skatteverkets näst högsta chef om att Uppdrag granskning undersökte hans utländska tillgångar. Foto: TT

Utredning: Skatteverket agerade fel genom att varna Belfrage

Uppdaterad
Publicerad

Skatteverkets högsta ledning försökte varna den före detta kabinettsekreteraren Frank Belfrage om att Uppdrag granskning undersökte hans tillgångar.

Nu får de hård kritik i en extern utredning som slår fast att cheferna agerade olämpligt i förhållande till hur statstjänstemän, chefer och medarbetare bör agera inom Skatteverket.

I april berättade Uppdrag granskning att nästan 9.000 svenskar haft obeskattade tillgångar utomlands, och som, när risken för att åka fast hade ökat, valt att ta hem sina förmögenheter för beskattning.

Före detta kabinettsekreteraren Frank Belfrage var en av dem vars utländska tillgångar undersöktes. Han är också tidigare regeringskollega till Skatteverkets överdirektör Helena Dyrssen och generaldirektör Ingemar Hansson. När Skatteverkets näst högsta chef, Helena Dyrssen, fick nys om det försökte hon varna sin före detta kollega – något som godkändes av generaldirektören Ingemar Hansson.

Panama-dokumenten

Trafikverkets internrevision gjorde utredningen på uppdrag av Skatteverket. Skatteverket ville ha en extern utredare för trovärdighetens skull. Den externa utredningen har nu kommit fram till att agerandet var felaktigt.

Olämpligt, men inte förbjudet

”IR (Internrevisionen, reds anm) har uppfattat att ledningens agerande har skadat många medarbetares förtroende för högsta ledningen. Det finns risk att detta missnöje är utbrett i organisationen och att förtroendet hos allmänheten har påverkats”, står det i en rapport från utredningen.

Att överdirektören har försökt ringa Frank Belfrage, och att samtalet, även om det inte kom fram, godkändes av generaldirektören, är olämpligt, även om det inte är uttryckligen förbjudet, menar utredarna.

Kräver åtgärder

”IR anser att verksledningen har gjort en felaktig bedömning och inte tagit ansvar för det förhållningssätt som Skatteverket ska upprätthålla. Verksledningen har inte varit en god förebild i detta fall”.

Nu anser myndigheten att det är av stor vikt att åtgärder utreds, genomförs och följs upp för att säkerställa förtroendet både internt och externt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Panama-dokumenten

Mer i ämnet