V får igenom hälsosatsning i budgeten

Uppdaterad
Publicerad

Under de kommande åren ska 280 miljoner om året satsas på ungas psykiska ohälsa. Det är ett av kraven som Vänsterpartiet har fått igenom i budgetförhandlingarna med regeringen.

Mellan 2016-2019 ska 280 miljoner kronor satsas varje år för att möta den psykiska ohälsan bland barn och unga vuxna upp till och med 30 år.

– Det är den budgetnyhet som värmer mitt hjärta mest, säger Vänsterledaren Jonas Sjöstedt i Malmö, där 1.200 vänsterpartister har samlats i helgen.

– Samtidigt som vi vet att den psykiska ohälsan har ökat bland unga, och inte minst bland unga kvinnor, så vittnar väldigt många om att det är svårt att få hjälp. Vi ser ett behov av att det måste bli enklare att få hjälp.

Styrs av behov

Mellan 2016-2019 ska 280 miljoner kronor satsas varje år för att möta den psykiska ohälsan bland barn och unga vuxna upp till och med 30 år.

Satsningen består av två delar: 130 miljoner kronor om året ska gå till ungdomsmottagningar för att kunna öka öppettider under helger och på sommaren och anställa fler psykologer och kuratorer. 150 miljoner om året ska gå till att stimulera nya initiativ, till exempel självinläggningsmottagningar där unga själva kan lägga in sig för kortare tid när livet krisar.

Exakt hur pengarna ska användas kommer att variera på olika platser. Det ska styras av hur behoven ser ut lokalt och var de gör bäst nytta.

Vill höja skatter

Tidigare har V presenterat andra reformer som partiet fått igenom i budgetförhandlingarna, till exempel fria preventivmedel för unga kvinnor upp till 20 år, ökade resurser till primärvården och en satsning på skolgårdar. Sådant som Jonas Sjöstedt ser som framgångar i förhandlingarna. Men det finns också sådant han är besviken på.

– Regeringen vill inte, eller vågar inte, höja skatterna för de absolut rikaste i Sverige – kapitalskatterna, skatterna på de stora fastigheterna och förmögenheterna. Om vi inte vågar göra det kommer Sverige fortsätta att vara ett samhälle som präglas av väldigt stor ojämlikhet, säger Jonas Sjöstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.