Jonas Sjöstedt Foto: TT

V hotar bryta budgetsamarbete

Uppdaterad
Publicerad

Om regeringen rättar sig efter oppositionens krav på att tona ned utredningen om vinster i välfärden, kan det leda till att Vänsterpartiet bryter budgetsamarbetet.

Sverigedemokraterna stödjer Alliansen och kommer att kräva en ny utredning om vinster i välfärden – grunden för samarbetet mellan Vänsterpartiet och regeringen.

 – Det här visar att Sverigedemokraterna är ett högerparti som skyddar riskkapitalbolag och de som gör vinst på förskolebarn och äldre, säger Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt till SVT.

– För Sverigedemokraterna är det viktigare än att vi ska ha god bemanning på våra äldreboenden och att skolor inte ska kunna gå i konkurs.

Sjöstedt är inte beredd att förhandla.

Ser ingen anledning att förhandla

– Det kommer inte att bli en ny utredning. Allt som Sverigedemokraterna vill ha i en ny utredning finns i vår stora utredning. Vår utredning innehåller dessutom förslag på att ta bort själva vinstjakten, på att överskott ska återinvesteras. De förslagen tänker vi ta fram och lägga på riksdagens bord.

– Vi ser ingen anledning att förhandla om utredningen. Vi och regeringen har kommit överens om den och det är det som är grunden för vårt budgetsamarbete.

Han vill inte säga hur samarbetet med regeringen påverkas om regeringen öppnar för att lägga in fler frågor i utredningen för att gå majoriteten i riksdagen till mötes.

– Det är ett hypotetiskt resonemang. Vi ser ingen anledning att ändra något, säger Sjöstedt till TT.

”Då upphör vårt budgetsamarbete”

Till P1 Morgon, en stund tidigare, sade dock Sjöstedt.

– Vinstöverenskommelsen är grunden för vårt samarbete om budgeten. Om regeringen skulle överge den, och överge målet att överskott ska återinvesteras, då upphör vårt budgetsamarbete.

Ministern backar inte

Regeringen tänker inte backa, enligt civilminister Ardalan Shekarabi (S) som ansvarar för välfärdsutredningen.

– Vi har behov av att utreda de frågor som ligger i utredningen, som ju är tillsatt, säger Shekarabi.

Är det något som riksdagen vill lägga till när det gäller frågor om kvalitet så är Shekarabi villig att diskutera det, men inte ta bort något. Det vore inte ansvarsfullt mot de medborgare som vill ha ordning och reda i välfärden, enligt honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.