Jonas Sjöstedt (till höger) bredvid vänsterkollegorna Johanne Schmidt-Nielsen (från danska Enhedslisten) och Audun Lysbakken (från norska Sosialistisk Venstreparti) Foto: TT

V-ledarnas krav: Norden måste börja samarbeta för asylrätten

Uppdaterad
Publicerad

De nordiska länderna bör sluta tävla om vem som har den hårdaste flyktingpolitiken, och istället gå samman för att tillsammans hjälpas åt om hur människor på flykt kan tas emot på bästa sätt. Det skriver Jonas Sjöstedt, tillsammans med fyra nordiska vänsterledare, på DN debatt i dag.

”Istället för att svara med samarbete för att möta människor på flykt ser vi nationell egoism”, så lyder en del av inledningen i det inlägg på Dagens Nyheters debattsida som Sjöstedt skriver tillsammans med vänsterkollegor från Finland, Island, Norge och Danmark i dag.

Partiledarna menar att det det vi nu ser är hur ett av de viktigaste framstegen i det nordiska samarbetet inskränks – den fria rörligheten och friheten att resa utan pass mellan våra länder är hotat.

Högerframgångar har förvärrat

Högerpopulistiska partiers framgång i kombination med en brist på samarbete har förvärrat situationen, och håller nu på att trasa sönder det nordiska samarbetet, enligt vänstertopparna.

I debattinlägget framför de fem partiledarna en gemensam vädjan till de nordiska regeringarna – man bör omedelbart mötas och diskutera hur situationen kan lösas tillsammans:

”Systemet måste ersättas”

”De nordiska länderna behöver gå från att sätta press på flyktingarna, till att sätta press på EU att ta tag i situationen. Dagens Dublinöverenskommelse fungerar inte och måste ersättas med ett system som garanterar asylrätten och fördelar ansvaret rättvist.”

Vidare skriver man att EU dock inte verkar kunna förmå att samla sig för att hitta en ny lösning på flyktingsituationen. Man bör undersöka möjligheten för FN att ta en större roll, och låta flyktingorganet UNHCR spela en större roll i fördelningen av asylsökande, skriver Sjöstedt tillsammans med sina kollegor.

Vill se gemensam Medelhavet-insats

Man hoppas också att de nordiska länderna ska kunna inleda en gemensam insats för att öka räddningsinsatserna på Medelhavet. Målet måste vara att få tillstånd en gemensam räddningsinsats, skriver partiledarna:

”Så länge den akuta krisen varar kommer det också att behövas direkta livräddande insatser i Europa.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.