Vänsterpartiets Ulla Andersson under budgetdebatten. Foto: TT

V: ”Vi hade gärna sett ännu större skattehöjningar”

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet anser sig ha nått stor framgångar i budgetförhandlingarna, men helst hade partiet sett ytterligare skattehöjningar för ha råd med ytterligare utbyggd välfärd.

Vänsterpartiet välkomnar budgeten där man anser sig fått igenom en rad krav i förhandlingarna.

– Sedan är det ingen hemlighet att vi hade velat se ännu större omfördelning med skatterna, säger Vänsterpartiets ekonomisk-politiske talesperson Ulla Andersson.

Höstbudgeten 2015

Hon är glad över att fler nu får betala statlig skatt, då det ger mer resurser i välfärden. Centrala reformer i budgeten för Vänsterpartiet är fler jobb- och utbilningsplatser, snabbare etablering för nyanlända och investeringar i bostäder och infrastruktur som vägar och järnvägar.

Ökad kapitalbeskattning

Men alla krav fick man inte igenom:

– Framför allt hade vi velat ha en ökad kapitalbeskattning. Människor med stora kapitaltillgångar har fått enorma skattesänkningar de senaste åtta åren och vi tycker att de kan bidra mycket mer än de gör i dag. Pengarna hade vi gärna lagt på en utbyggd välfärd. Fler anställda i äldreomsorgen, mindre barngrupper i skolor och förskolor. Det finns stora behov.

Vänsterpartiet menar att regeringen kommer att få svårt att uppnå målet om EU:s lägsta arbetslöshet och ser ytterligare satsningar på välfärden som ett bra sätt att skapa nya jobb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höstbudgeten 2015

Mer i ämnet