Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt vill att Sverige använder sin vetorätt i EU för att stoppa den militära insatsen i Medelhavet. Foto: TT

V vill stoppa militärinsats på Medelhavet

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet vill stoppa EU:s militära insats mot människosmuggling i Medelhavet. Insatsen Eunavfor Mediterranea är tänkt att hindra människosmugglingen från framförallt Libyen och har redan godkänts av unionens utrikesministrar.

Det är däremot oklart vilka villkor som måste vara uppfyllda innan fartyg och stridsflyg kan sättas in. Regeringen menar att det räcker med en folkrättslig grund. Men V:s partiledare Jonas Sjöstedt kräver ett godkännande från FN och anser att Sverige bör använda sin vetorätt i EU för att stoppa insatsen.

– Det är helt orimligt att man ska sätta in militär mot att människor ska kunna söka asyl, vilket är en mänsklig rättighet att göra, säger han till SVT Nyheter.

Flyktingkrisen i Europa

Blandat bemötande mot insatsen

Regeringen uppger att dess linje ligger fast.

Den militära insatsen har fått ett blandat bemötande. Bland annat har kritiker pekat på risken att flyktingar skadas vid tvångsbordningsoperationer. Andra menar att insatserna snarare tvingar EU att hjälpa flyktingarna först, innan fartygen förstörs.

Hittills i år tros cirka 1.800 människor ha drunknat på väg över Medelhavet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingkrisen i Europa

Mer i ämnet