Vaccin dyrt och verkningslöst

Uppdaterad
Publicerad

En av sveriges ledande influensaforskare, Björn Olsen, menar att svininfluensan inte alls är den dödliga pandemi världen bävat för. Därför är det dyrt, onödigt och verkningslöst att vaccinera hela svenska folket mot svininfluensa.

Pengarna borde i stället användas för att bygga upp vår beredskap inför nästa stora farliga pandemi.

-Det här kommer att fortsätta med nya virus, nya varningar och nya vaccin. Det blir ofantliga kostnader till slut, säger Björn Olsen, professor vid Uppsala universitet.

Färre drabbade än väntat

När beslutet om att alla som bor i Sverige ska få vaccin togs räknade man med att varje sjuk person skulle smitta 1,7-2 personer. Men svininfluensan har hittills drabbat 30 procent färre. Dessutom är dödfallen färre än förväntat.

Ekonomisk kalkyl bakom

Vaccineringen i höst i Sverige beräknas kosta 1,2 miljarder kronor för själva vaccinet, sedan tillkommer alla kostnader för att ge sprutorna.

-Det här har aldrig varit ett stort utbrottsvirus. Det bygger på virus som cirkulerat tidigare vilket gör att många har delvis immunitet mot just den här varianten. Det gör vaccineringen helt onödig, säger Olsen, som hellre skulle se en satsning på inhemsk vaccinproduktion.

Men socialstyrelsen kontrar med att kostnaderna för sjukskrivningar skulle vida överstiga kostnaderna för vaccinet. Det är alltså en ekonomisk kalkyl som ligger bakom vaccineringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.