Foto: TT

Väderdepressionen går över snabbt

Uppdaterad
Publicerad

Efter det usla sommarvädret kan det kännas extra tungt att börja jobba igen. Men lugn – vädrets påverkan på sinnet är varken djup eller långvarig.

Måndag morgon är många tillbaka på jobbet efter en semester med uruselt väder. SMHI må försöka slå i oss att sommarvädret varit ganska normalt, men det har inte varit många dagar i följd då man säkert kunnat lämna regnkläder och paraply hemma. Man kan undra hur vi kommer klara den mörka hösten.

Fast generellt sett kommer det att gå bra.

– Vi mår inte så jättemycket sämre på grund av dåligt väder, säger Mattias Lundberg, docent i psykologi vid Umeå universitet.

Påverkan inte utforskad

Det finns väldigt lite forskning om hur just vädret påverkar oss, berättar han.

– Men vi är ganska anpassliga. Pessimister är lyckligare; individer med höga förväntningar på vädret, som 30 grader och sol hela sommaren, blir mer besvikna än den som tror att det ska regna hela tiden.

Parterapeuter brukar berätta om rusning efter sommaren. Det beror främst på att relationsproblemen kommer i dagern då vi umgås tätt och intensivt, förklarar han, men det är i grunden inte regnets fel. Det kan vara så att grundorsakerna till att vi mår dåligt helt enkelt tränger sig på.

– Faktum är att känner man att något är fel så är det ett bevis på man måste göra något åt det. Jag brukar säga: Saker ordnar sig inte, man måste ordna det.

Trots det dystra vädret har semesterfirarna fått sin vila, förklarar han.

– Vilan är inte bara kopplad till vädret. Det handlar om tankeverksamhet och att göra något annat.

Arbetsångest naturlig

Nu, när många lägger fyra veckors regnsemester till handlingarna, börjar kanske arbetsångesten smyga sig på. Och det är faktiskt något som är både naturligt och bra, tycker Mattias Lundberg.

– Det är en sund reaktion att börja fundera på jobbproblem och lösenord till datorn och sådant innan. Det är kroppens sätt att säga ”nu krävs det prestation igen”. Men det går fort över. Vid lunch första dagen har man glömt att man varit ledig.

Men vi kan hålla kvar sommaren, trots att vi börjar jobba, tycker han.

– Utnyttja sommarkvällarna och ljuset. Den som kan – gå lite tidigare från jobbet, ät middagen ute om det går, och gå inte in i vinterläge redan. Det är faktiskt sommar kvar.

Så säger SMHI om sommarvädret

Marcus Sjöstedt på SMHI hjälper oss att friska upp minnet av årets sommar hittills.

Juni: Lågtrycken styrde vädret hela juni. Den 11-12 juni var det riktigt varmt på några ställen i östra Svealand och i Götaland, annars hade vi ingen längre period av vackert väder.

Juli: Lågtrycken har styrt även julivädret. Sammantaget har temperaturen legat på det normala, eller till och med någon grad över det normala i södra Sverige. I norra halvan har temperaturen varit något lägre än normalt, men inte mycket.

Medeltemperaturen har generellt legat på cirka 20 grader, vilket är normalt för svensk sommar. Men vi hade en väldigt fin period första veckan i juli, då temperaturerna på flera ställen rakade upp mot 30 grader eller mer. Rekordet innehas av Forsse i Ångermanland, med 32,8 grader den 2 juli.

Resten av månaden har vädret varit lågtrycksbetonat i hela landet.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.