Foto: Jonas Ekströmer / TT

Guide: Vägen till en ny regering – det här händer nu

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen valde riksdagen Ulf Kristersson (M) till ny statsminister. Det står klart att L, KD och M kommer att ingå i Ulf Kristerssons regering, som ska samarbeta med SD. SVT Nyheter guidar dig igenom dagen – och vägen till en ny regering.

Statsministeromröstning

I måndagens omröstningen i riksdagen röstade 176 ledamöter grönt för Ulf Kristersson som statsminister, och 173 ledamöter röstade rött. Kristersson är där med vald till ny statsminister.

Statsministeromröstningen är alltid öppen, till skillnad från talmansomröstningen, så om någon ledamot avviker från partilinjen får alla veta det. I måndagens omröstning röstade alla ledamöter enligt partilinjen.

Det var i fredags som Ulf Kristersson lade fram sitt regeringsförslag för talmannen. Talmannen föreslog i sin tur Kristersson som statsministerkandidat för riksdagen. En statsministeromröstning kan som tidigast äga rum två dagar efter att talmannen har föreslagit en kandidat för riksdagen. Att en omröstning inte kan ske direkt beror på att talmannens förslag på statsminister först måste bordläggas, alltså skjutas upp, två gånger innan riksdagen röstar. Detta gör man för att ledamöterna ska hinna få betänketid.

Regeringsbildning

När Sverige till slut får en statsminister som riksdagen kan tolerera kommer statsministern därefter att presentera sin nya regering. Ulf Kristersson kommer avge sin regeringsförklaring klockan 9:30 i riksdagen tisdagen den 18 oktober.

Konselj

För att en regering ska kunna tillträda krävs att det först hålls en konselj på slottet, vilket är ett regeringssammanträde där kungen är ordförande. Den kommer att äga rum klockan 13 tisdagen den 18 oktober. Då har Sverige officiellt en ny regering.

Budgetproposition

Den nya regeringen ska lämna sin budgetproposition till riksdagen inom tre veckor efter att den har tillträtt, dock senast den 15 november. Om det ännu inte finns någon ny regering då blir det övergångsregeringen som lämnar in ett budgetförslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet