Foto: SVT

”Väldigt många dimridåer”

Uppdaterad
Publicerad

Skandalen kring den italienske kirurgen Paolo Macchiarini vid Karolinska institutet har väckt många reaktioner. Nu tillsätts en ny utredare för att granska KI:s hantering. Men dokumentärfilmaren Bosse Lindquist är kritisk till utredningen.

– Det är väldigt många dimridåer. En helt extern part borde utreda det som skett, säger han i Gomorron Sverige.

Igår blev det klart att det blir Sten Heckscher, f d rikspolischef som tillsammans med en medicinsk expert och en grävande journalist ska utreda Macchiarini-skandalen på uppdrag av Karolinska institutet. Men producenten Bosse Lindquist på Dokument inifrån som gjort dokumentärserien om Macchiarini tycker inte det räcker.

Macchiarini-skandalen

– Jag är kritisk till uppdraget. Man kan inte titta på vad som skett utan att ta hänsyn till det medicinska och vetenskapliga. Frågan är om patienter har utsätts för farliga experiment och har man fuskat med resultaten eller inte?, säger han.

Konfliktfyllt uppdrag

Men KI:s styrelseordförande Lars Leijonborg har ju sagt att man får titta på vad vill?

– Men det står inte så i direktiven. Han säger emot sig själv. Det inger oro. Vad kommer att hända när det är så konfliktfylld uppdrag?

Enligt Bosse Lindquist är det även problematiskt att Lars Leijonborg har fortsatt förtroende för KI:s rektorn Anders Hamsten.  

– Han kan inte sparka honom. Det är så den akademiska ordningen ser ut i Sverige och det är en egen värld. Det är väldigt många dimridåer.

Oberoende part

Bosse Lindquist tycker att enda alternativet för att komma till botten med vad som skett att är tillsätta en helt oberoende part.

– Det enda vettiga är att en helt extern part utreder vad som hänt. Det blir problematiskt annars, säger han.

Det är nu två veckor sedan dokumentärserien ”Experimenten” avslutades och Bosse Lindquist hade inte räknat med det genomslag som den har fått.

– Jag trodde det skulle vara tyst men det har varit väldigt stort genomslag. Det har väckt något hos människor. Det är intressant att se.

Internationella reaktioner

Även inom forskningsvärlden har man hört av sig.

– Det här är en internationell fråga och hela världen följer hans forskning. Så det har varit väldigt många internationella reaktioner, säger Bosse Lindquist.

Vad har mest förvånat dig i arbetet med dokumentärserien?

– Jag är förvånad att något som inte är bevisat kan tas som vetenskap. Att uppenbara osanningar får stå kvar, säger han.

Bosse Lindquist som följde Paolo Macchiarini under drygt ett år har fortfarande mejlkontakt med honom och beskriver honom som en charmerande person.

– Han är charmig, karismatisk, smart och spännande. Just nu utreder hans advokater vår dokumentär.

Forskar i Ryssland

Medan utredningen om Macchiarini sker forskar han vidare i Ryssland där han är anställd på 40 procent. Men enligt Bosse Lindquist är granskningen i Sverige inget unikt för Macchiarini.

– Han har många konflikter på gång världen runt. Han är föremål för rättsprocesser i Italien sedan fyra år. Så det är normalläge för honom just nu, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet