Våldsspiral i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Misstänkta gängbråk i Linköping trappades upp under natten till lördagen – från brandattentat till knivskärning och skottlossning.

Vid 22-tiden på fredagen kastade någon en molotovcocktail mot en uteplats i bostadsområdet Ryd, där det enligt polisen varit oroligt en tid. Ingen kom till skada och branden släcktes utan problem. Attentatet mot bostaden rubriceras som försök till mordbrand och polisen har säkrat vissa spår.

Ungefär fyra timmar senare larmade vittnen om ett bråk mellan flera personer vid Ryds herrgård. Polisen fann en knivhuggen ung man där. Han vårdas på Universitetssjukhuset med allvarliga men inte livshotande skador. Händelsen rubriceras som försök till mord. Polisen kontrollerade flera fordon och personer på platsen.

Strax efter klockan 5 kom larm om att någon skjutit mot en lägenhet på Rydsvägen.

– Jag hörde två skott, sedan skrek någon ”Backa backa!” och sedan hörde jag två skott till, säger en kvinnlig student till corren.se.

Hon berättar att hon väcktes av oväsen ute på gatan. Där såg hon kravaller och mycket folk i rörelse.

I lägenheten fanns flera personer men ingen skadades av skotten. Brottsrubriceringen ändrades från försök till grovt olaga hot till försök till mord.

Polisen hade på kvällen inte gripit eller anhållit någon i sin frånvaro. Allmänheten ombads höra av sig med tips.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.