Foto: TT

Välj jordgubb efter smak

Uppdaterad
Publicerad

Jordgubbar kan vara jättegoda nyplockade och smaka rent av illa om de plockats ett par dagar innan, det är något vi sällan tänker på när vi köper dem. Ännu mer sällan pratar vi om vilken sort vi föredrar. Men det är dags att lära sig nu, menar jordgubbsexperter.

Jordgubbarna är en av de viktigaste ingredienserna på midsommarbordet och kanske till och med under hela sommaren. Ändå vet vi ganska lite om dem eller vilka olika sorter man kan välja på eller tycker bäst om.

En jordgubbe ser vi ofta bara som en jordgubbe, ibland god ibland mindre god.

Men Magnus Engstedt, bärrådgivare på Länsstyrelsen i Jönköping, tycker att vi ska börja bry oss om och prata jordgubbar som vi pratar om olika äpple- eller vindruvessorter.

Honeyoe, Rumba och Flair

– De vanligaste tidiga jordgubbsorter på sommaren är Honeoye, Rumba och Flair, säger Magnus Engstedt.

Honeoye beskrivs av Bärfrämjandet, som friskt med mycket smak. Rumba ska vara ett köttigt saftigt bär med sötsyrligt smak och hos Flair är fruktköttet spänstigt med doft av smultron och champagne, vårgrönska och mylla.

– Men i år har de höga temperaturer med sol i början på juni gjort att de tidiga sorterna kunde börja säljas tidigare än vanligt och är så gott som slut nu.

– I stället börjar det komma sorter i handeln som annars brukar dyka upp senare på sommaren. Sorter som Sonata, Salsa och Jive, berättar Magnus Engstedt.

Billiga gubbar ska man akta sig för

Många odlare har börjat märka sina jordgubbslådor med både gårdens namn och jordgubbssort för att konsumenterna ska veta vad det är de får.

– Jordgubbar som säljs i neutrala askar till lågt pris ska man akta sig för. Man ska veta att det finns en anledning till att de säljs så billigt.

Enligt Magnus Engstedt har såna bär ofta plockats flera dagar tidigare och har stått på pallar och saftat sig och förlorat betydligt i smak och kan i vissa fall smaka rent ut sagt äckligt.

Har man möjlighet ska man självplocka bären samma dag man ska äta dem. De vanligaste sorterna för självplock är Korona och Polka. Jordgubbsorter som ska vara väldigt goda men ömtåliga och inte tål transporter.

Ju längre norrut desto sötare jordgubbar

Sedan är det bra att hålla i minnet att jordgubbarna är sötare och har mer smak ju längre norrut de är odlade. Det är de allt längre dagarna och svalare nätter ju längre norrut man kommer som ger mer smak och större sötman.

– Skånska jordgubbar är godare än Belgiska och Mälardalens godare än skånska om man jämför jordgubbar av samma sort, säger Magnus Engstedt. Ju längre norrut desto godare smakar de.

Råd och tips

  • Färska bär bevaras bäst osnoppade och kallt.
  • Är de snoppade bör de ätas omedelbart eller frysas in.
  • Svenska jordgubbar behöver bara sköljas om det är jord på dem. Låt flugan sitta kvar under sköljningen så behåller bären sin smak.
  • Rumstempererade jordgubbar smakar allra bäst. Först då framträder den goda smaken. Ta fram i god tid!
  • Det finns speciella jordgubbssnoppare. Då slipper du bli röd om fingrarna, utan att resultatet blir sämre.

Källa: Bärfrämjandet

Vanliga jordgubbssorter

Tidiga bär:

Honeyoe: Små till medelstora hjärtformade bär med rondör. Färgen är djupt mörkröd. Smakar av solmognad, lime, svarta körsbär och smultron.

Rumba: Stora bred knubbiga hjärtformade bär i klassisk jordgubbsröd färg.  Ett köttigt saftigt bär med drypande sötsyrlig smak.

Flair: Stora, hjärtformade och rundknubbiga bär med stor bladhatt och tydliga limegröna frö. Stor parfymerad doft av smultron,champagne, vårgrönska och mylla.

Bär längre in på säsongen:

Sonata: Stora, breda och knubbigt runda bär. Färgen är ljusröd med inslag av orange. Sött bär med smak av solmognad, röda äpplen, citrus och vårgrönska.

Salsa:  Stora koniska ljusröda bär. Fin smak och lite mer köttig än andra sorter

Zephyr: Medelstora, knubbiga, breda och veckade bär. Färgen är ljusröd till klarröd med inslag av orange. Limegröna frön som lyser tydligt. Saftigt, sött med friskhet av nyslaget klöver, smultron, kanderat socker och grapefrukt.

Sorter för självplock:

Polka: Mörkt röd och ganska fast. Medelstora till stora bär.

Kororna:  Koniska bär med god och mycket söt smak.

Källa: Bärfrämjandet

Lite historia:

Jordgubbe är en hybrid i familjen rosväxter. Hybriden har tillkommit genom ett förädlingsarbete.

Den första jordgubben såg dagens ljus för ungefär 200 år sedan. Detta efter att den franske officeren Frézier år 1714 införde plantor av ananassmultron från Chile. Dessa korsades med nordamerikanska scharlakanssmultron, så att en hybrid uppstod som i sin tur korsades med parksmultron. Voilà – så var den första jordgubben född.

Källa: Nationalencyklopedin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.