Vanligt måla med olaglig bottenfärg

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det dags att vårrusta båten med rent samvete eller gift under ytan. Men mängder av båtägare fuskar fortfarande med olagliga, giftiga bottenfärger.

De giftiga kopparfärgerna är ett hot mot flera viktiga organismer i det känsliga innanhavet Östersjön. Studier visar skadliga effekter på alger och blåmusslor, som i sin tur slår mot fisken.

Men många båtägare vittnar om att de miljövänligare båtfärgerna helt enkelt är sämre än de på ostkusten förbjudna kopparbaserade färgerna. Därför används fortfarande otillåtna bottenfärger i stora mängder. Det visar bland annat den samlade statistiken över försäljningen. Även enkäter på några båtklubbar talar sitt tydliga språk.

Dålig kontroll

-På en båtklubb i Stockholm svarade 28 procent att de hade använt kopparbaserad färg, säger Britta Eklund, forskare vid institutionen för tillämpad miljövetenskap på Stockholms universitet.

Nästan lika många valde att inte svara eller att de inte visste, vilket antyder att det kan finnas fler med dåligt samvete.

-Den som vill fuska kan alltid fuska, säger Svenska Båtunionens

kanslichef Hans W Berglund.

För kontrollen lyser ofta med sin frånvaro.

-I varje båtklubb finns ett miljöombud, men de ska inte agera polis, säger Berglund, som ändå inte tror att det olagliga bruket är så utbrett.

Kemikalieinspektionen kontrollerar att importörer och företag följer lagstiftningen. Men någon tillsyn av privatpersoner och butiker ingår inte i myndighetens ansvar – den ska kommunerna sköta.

Säljs på internet

Anneli Rudström på Kemikalieinspektionen har en känsla av att båt- och färgbutiker i mindre utsträckning än tidigare säljer västkustfärg även på ostkusten. Det är tillåtet för en ostkustfarare att måla på med kopparfärg om han eller hon har tänkt sig segla på den västra sidan. De reglerna ska justeras något, enligt Anneli Rudström.

-Men sen har vi ju internet förstås, säger hon.

Med några enkla knapptryck på datorn så levereras giftfärgen hem. Det är nämligen inte förbjudet att sälja den, bara att använda.

Men även de så kallade giftfria färgerna är inte helt skadefria. Många innehåller zink och hela bottenfärgsmarknaden ses nu över.

-Vi håller på att se över marknaden totalt sett, säger Annelie Rudström utan att ännu vilja gå in på hur.

I vår väntas mer besked.

Mängder med gift

Men även gamla synder är svåra att måla över. Sedan länge förbjuden bottenfärg läcker fortfarande ut stora mängder gift. Tennbaserade

färger (TBT) förbjöds 1989, men fortfarande är småbåtshamnarna fullproppade med giftet, visar forskning från framför allt båtbottentvättar. Gigantiska mängder TBT hittades i tvättarnas uppsamlingsbassänger.

-Därför undrar jag hur det ser ut på båtuppläggningsplatserna, det är där det mesta hamnar, säger Britta Eklund.

TT

Fakta: Ökat användande

Mellan åren 1999 och 2008 har mängden kemiska bekämpningsmedel i båtbottenfärger ökat med 150 procent. Både enskilda konsumenter och sjöfarten har ökat användandet.

Industrin är den klart största miljöboven och står för 80-90 procent av det totala användandet.

Mellan åren 1998 och 1999 minskade mängden kraftigt då kopparfärger förbjöds i Östersjön.

Koppar är det absolut vanligaste bekämpningsmedlet som används.

Nästan alla båtbottenfärger innehåller någon form av kemikalier, även om de är tillåtna. Men det finns alternativ till färg för att hålla havstulpanerna borta:

• Ta upp båten och tvätta den.

• Använd båtbottentvättar.

• Ta en tur i Mälaren eller någon annan insjö. Sötvatten dödar havstulpaner.

Källa: Statistiska centralbyrån och Kemikalieinspektionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.