Foto: TT

Väntetiden på ambulans ökar i landet

Uppdaterad
Publicerad

De senaste fem åren har väntetiden vid prio 1-larm ökat i två av tre kommuner. Det visar SVT Nyheters granskning av utryckningstiderna för ambulanser.

För den som blir livshotande sjuk eller skadad kan väntan på ambulansen tyckas olidligt lång. Under de senaste åren har den väntan blivit längre i stora delar av landet. Sedan 2010 har responstiden vid prio 1-larm ökat i 66 procent av kommunerna. I snitt handlar det om en halv minuts längre väntan. Det låter kanske inte så mycket men trettio sekunder kan göra skillnad mellan liv och död.

Väldigt alarmerande

– I vissa akuta fall kan det här ju vara extremt olyckligt. Vid plötsliga oväntade hjärtstopp så brukar man säga att för varje minut som ambulansen dröjer så minskar chansen till överlevnad med cirka tio procent. Så i de mest akuta fallen är det här väldigt alarmerande, säger Johan Herlitz som är professor i kardiologi och prehospital akutsjukvård.

#ETTSVERIGE – AMBULANSER

Mest har väntetiden ökat i Munkfors i Värmland. Där måste patienterna vänta 11 minuter längre i dag än vad de behövde göra för fem år sedan. I dag tar det drygt 24 minuter att få en ambulans vid ett livshotande läge i Munkfors. Även i Vilhelmina och Robertsfors i Västerbotten har väntetiden på ambulans ökat kraftigt med 9 respektive 6 minuter.

Antalet uppdrag har ökat med 20 procent

Håkan Klementsson är ordförande i FLISA, Föreningen för Ledningsansvariga Inom Svensk Ambulanssjukvård. Vi frågade honom varför det tar längre tid att få hjälp av en ambulans i dag än vad det gjorde för fem år sedan.

– Det beror inte på att det är färre ambulanser i dag utan de är snarare fler. Men antalet uppdrag har ökat med 20 procent de senaste fem åren. De medicinska landvinningarna har gjort att vi är mycket mer offensiva. Strokepatienterna har till exempel prioriterats upp till prio 1-larm eftersom man nu vet hur viktigt det är att patienterna får vård snabbt. När de allvarliga fallen blir fler så ökar ju risken att man måste vänta längre på ambulansen, säger Håkan Klementsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – AMBULANSER

Mer i ämnet