Foto: Fredrik Sandberg/TT

Var femte saknar ekonomisk buffert

Uppdaterad
Publicerad

Nästan vart femte hushåll i Sverige saknar pengar till en oväntad utgift. Det visar nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB). Inte sedan finanskrisen bröt ut 2008 har så många haft svårt att skaffa kontanter, rapporterar Sydsvenskan.

Enligt SCB svarar nästan 19 procent av svenskarna nej på frågan om de har pengar att betala en plötslig räkning på 11 000 kronor. Men siffran är ändå den bästa i hela EU. I alla andra EU-länder är hushållen betydligt sämre rustade än i Sverige när det gäller att klara en oväntad utgift eller be om hjälp.

Den vanligaste orsaken till en sådan ekonomisk smäll är att bilen går sönder eller tänderna krånglar, skriver tidningen.

Frågan om buffert ingår i SCB:s fortlöpande undersökning av svenskarnas levnadsförhållanden och lyder: ”Skulle du eller ditt hushåll inom en månad klara av att betala en oväntad utgift på 11 000 kronor utan att låna eller be om hjälp?”

Samma fråga ställs årligen i hela Europa. Beloppet räknas upp med inflationen och varierar mellan länderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.