Varannan vill legalisera fildelning

Uppdaterad
Publicerad

Det borde vara lagligt att ladda ner filer från Internet. Det tycker varannan svensk enligt en ny undersökning, trots att det är olagligt sedan förra året.

Fildelning är en ständigt aktuell fråga, både bland de som delar, jurister och politiker. Sedan första juli 2005 är det olagligt att lägga upp och ladda ner upphovsrättsskyddat material, som till exempel film och musik. En ny undersökning gjord av Göteborgs-Posten och Sifo visar nu att 48 procent av de tillfrågade vill kunna ladda ner lagligt när det gäller musik och film för privat bruk.

Miljöpartiet var emot lagen redan när den infördes och lyfte upp fildelning bland sina 36 viktigaste frågor på årets partikongress. Sedan tillslaget mot fildelarsajten Pirate Bay den 31 maj i år har flera andra partier tagit upp frågan, bland annat moderaterna och vänsterpartiet. Socialdemokraterna har också diskuterat lagen och om den borde ändras.

Fler unga vill dela

Det är framförallt Miljöpartiets sympatisörer som vill tillåta fildelning, hela 58 procent. Jämför med 39 procent av de som stödjer Kristdemokraterna .

– Det kan bero på att det är fler äldre väljare i kd än mp, tror Toivo Sjörén, chef för väljarbarometern på Sifo till GP.

Undersökningen visar att unga är för legalisering till större grad än äldre, oberoende av partisympatier. 64 procent av de mellan 15 och 29 år tillfrågade i Sifoundersökningen vill kunna ladda ner musik och film för privat bruk utan att kallas brottslingar. Bland de över 65 år är majoriteten tveksam eller har ingen åsikt över huvud taget om fildelning.

Diskussioner om möjligheten att ändra lagen, som gör runt en miljon svenskar till brottslingar, har påbörjats och många politiker anser att ett alternativ är att endast förbjuda uppladdning, inte nedladdning.

Fotnot: I undersökningen frågades 1000 personer i olika åldrar om det ska vara lagligt att ladda ned film och musik gratis för eget bruk från Internet.

Irini Mavroudis

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.