Vårkänslorna får ett tillfälligt avbrott när nederbörd drar in över Sverige. Foto: TT/SVT

Våren är här – med regn och rusk

Uppdaterad
Publicerad

Många är de svenskar som de senaste dagarna glatt sig åt solsken och vårlika temperaturer. Men nu stundar ett bakslag, åtminstone tillfälligt. I dag stod det dessutom klart att vissa delar av Sydsverige aldrig fick någon vinter, för nu är våren här.

I natt ökar molnigheten västerifrån och högtrycket försvinner åt sydost. Torsdagen blir därför ostadig, med en del nederbörd. I Götaland mest som regn, i Svealand och Norrland som blötsnö eller snö. 

Halkvarning

– På en del håll i västra Götaland, Värmland, Dalarna och Jämtland kan det bli underkylt regn på kalla vägytor, så det kan bli rejäl halka under torsdagsmorgonen och förmiddagen, säger SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir. 

Men redan på torsdagkvällen minskar molnigheten, och fredagen bjuder på mestadels klart väder förutom i fjällen där det kan falla en del snö. Temperaturerna blir mest på plussidan utom längst i norr.

Vårkänsla på fredag

– På fredag blir det milt och soligt i Svealand och Södra Norrland så där kan man nog få den rätta vårkänslan, åtminstone mitt på dagen.  Längs i söder blir det däremot mulet med en del regn, säger Tora Tomasdottir 

Senare under helgen ökar molnigheten igen när ett lågtryck med blåst och regn passerar österut. Det följs av ett nytt lågtryck i början av nästa vecka. 

TV: Joel Mellins webbprognos

Men trots  att det blir mulet, regnigt och till och med en del blötsnö så är våren är här – åtminstone den meterologiska. Orsaken är SMHI:s definition att våren som tidigast kan anlända den 15 februari till Sverige.

Skippade vintern

I år, där de normalt kalla månaderna varit ovanligt milda på många håll, innebär det att vissa delar av landet går direkt från höst till vår, utan att ha haft någon vinter!  

– Det handlar om vissa områden på Öland samt vid Skånes, Blekinges och Smålands kust där dygnsmedeltemperaturen inte legat under noll grader fem dygn i sträck. Det betyder att vintern aldrig kom, det har varit meteorologisk höst ända fram tills i dag då det i stället blev vår, förklarar Tora Tomasdottir.

Dröjer en vecka

Direkt från höst till vår utan att temperaturerna ändras särskilt mycket alltså. Fast ska man vara riktigt noga är det först den 22 februari som våren kan komma. Det krävs nämligen sju dygn i följd med dygnsmedeltemperaturer på plussidan för att det ska räknas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.