Foto: TT

Våren dundrar in över södra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Mössan och halsduken kan få lite välförtjänt vila nu. De närmaste dagarna dundrar våren in med kraft över södra Sverige och enligt SMHI kan det bli uppemot 20 grader varmt mot slutet av veckan.

Redan nu är det temperaturer över eller mycket över det normala i landets södra delar. I går var det varmast i Uppsala och Norrköping som båda hade 15,8 grader.

– Men det var inte högsta temperaturen för säsongen. Den hade vi redan 8 mars när Oskarshamn hade 18,7 grader, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

På fredag kan det dock vara dags att spränga vårvärmevallen. Ett högtryck växer in över södra Sverige och det blir både soligt och varmt.

Men snöbyar och blåst i norr

– I östra Götaland och östra Svealand kan det bli uppemot 20 grader.

Men hela Sverige får inte njuta av vårvärme. Ett djupt lågtryck passerar över norra Sverige och ger hårda eller mycket hårda vindar i fjällen i kombination med täta snöbyar.

– Det blir hårda vindar från Härjedalsfjällen och ända upp över Lapplandsfjällen. Det är bara i Dalafjällen som det är lugnare. Det är ju inte optimalt för de påsklovsfirare som befinner sig där, säger Lisa Frost.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.