Varför så tysta om abort, killar?

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Det är dags för männen att också ta ansvar för abortfrågan. Det skriver David Fjäll, programledare och reporter för SVT:s Friktion.

David Fjäll

Programledare SVT

”Jag har gjort två tjejer gravida men lyckades få dem att göra abort”, konstaterade han lugnt. Min bekant tycker att en abort är en baggis, inget jobbigt alls.  

Andra män vill inte prata om abort. Jag förstår att det är väldigt privat, men det är viktigt att vi bryter tystnaden.

Friktion

Ses som enkel lösning

Under den senaste månaden har jag försökt hitta män som vill prata om abort utifrån egna erfarenheter. Jag har fått kontakt med några men när det väl kommit till kritan har de backat ur. I synnerhet de som har blivit pappa ”mot sin vilja”. 

För mig är det en självklarhet att kvinnan bestämmer över sin kropp. Och den självklarheten blev lag 1975. Trots det är abort fortfarande skuldbelagt. Och det tycks alltid vara kvinnan som får bära ansvaret samtidigt som männen har ryggen fri. För hur lätt är det att behålla ett barn om man vet att mannen inte vill ha det?  

Men det jag har reagerat mest på är hur lite koll män har på abort. Det verkar som att rätt många tror att det är en enkel lösning på ett besvärligt problem. 

Inte ett kvinnoproblem

Det kan inte bli mer fel än så. Abort kan vara en väldigt jobbig process som tar hårt på kvinnan både psykiskt och fysiskt och i många fall är hon ensam i det.  

Snackar män om abort? Min erfarenhet är att det nästan aldrig sker, om det inte handlar om att ändra lagstiftningen.  

För mig är det glasklart att män måste engagera sig i aborten och ta ansvar för sina handlingar. En oönskad graviditet är inte ett kvinnoproblem. 

Såvida kvinnan inte föredrar att genomföra en abort ensam borde mannen delta i processen när det väl är dags. Som ett stöd, men också för att få en förståelse för vad det innebär. För det är uppenbart att det behövs mer kunskap, inte bara om abort utan också hur man kan undvika en oönskad graviditet.

Släpp beröringsskräcken

Kan abortvården bli mer inkluderande och mer angelägen om männen är med? En jag pratade med berättade att han kände sig direkt ovälkommen när han följde med sin partner.  

Det görs cirka 35.000 aborter per år i Sverige, de allra flesta är före vecka 12. Jag kan tycka att det är väldigt många, men rätten till abort är för mig en absolut självklarhet.  

Det finns inget som tyder på att den svenska abortlagen kommer att förändras eftersom de flesta riksdagspartierna skriver under på den. Trots det bär många kvinnor på skuldkänslor efter en abort. 

Vi borde prata om abort – i skolan, föräldrar och kompisgäng. Släpp beröringsskräcken och bryt tabut. Det enda sättet att komma till rätta med det är att våga prata om det. Och i det samtalet måste alla parter delta.  

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Friktion

Mer i ämnet