Varför väljer vi att dela reklamen?

Uppdaterad
Publicerad

Vi behöver inte gilla produkten eller budskapet, men trots det är vi duktiga på att dela med oss av reklammakarnas budskap. Ett exempel är Volvos reklamfilm med Zlatan Ibrahimovic.

Han har länge varit en stjärna på gräset och nu är han också stjärna på vita duken. Sedan premiären i helgen har Volvo Personvagnars reklamfilm ”Made by Sweden” visats miljontals gånger på Youtube och delats friskt på Twitter och Facebook.

Anledningen är inte att Volvo vill sälja bilar utan för att Zlatan Ibrahimovic spelar huvudrollen i den två minuter långa reklamfilmen. I filmen läser Zlatan Ibrahimovic sin tolkning av nationalsången samtidigt som tittaren matas med bilder på en vinterbadande fotbollsstjärna i den svenska vildmarken.

Filmen är ett exempel på en så kallad viral succé, alltså något som delas friskt och som det snackas om på nätet.

– Det är viktigt att komma ihåg att folk inte delar en reklamfilm för att de tycker om varumärket. Man delar en reklamfilm för att man tycker om sina kompisar, säger Christopher Waldekrantz, ämnesansvarig för reklam på Berghs School of Communication.

I takt med tiden

Redan innan filmen hade premiär hade det skrivit en mängd blogginlägg och artiklar om den svenske stjärnans samarbete med Volvo. Mycket har handlat om att Zlatan ska ha fått en lön på omkring 10 miljoner kronor för besväret.

Christopher Waldekrantz gör en parallell mellan det faktum att filmen med Zlatan delas frekvent och det samhällsklimat som råder i Sverige. Han kopplar samman dem händelserna i Kärrtorp i december och det uppmärksammade tal Jason Diakete höll i riksdagen i samband med att han prisats för sitt arbete mot antirasism.

– Det här är ett nytt tänk kring nationalsången där Zlatan, den moderna svensken med bruten svenska säger nationalsången. Det finns många element som blir väldigt spännande. Att dela en sådan sak handlar inte bara om att man gillar Volvo eller Zlatan. Det blir också ett politiskt statement. Filmen står för någonting som är större, säger han.

Men säljer man mer bilar?

–Det återstår att se. Men jag tror definitivt att Volvo moderniserar och föryngrar sitt varumärke och att man säljer mer bilar.

Att som i Volvos fall använda en känd person för att sälja sina produkter är knappast nytänkande eller originellt. Det är ett välbeprövat knep i reklambranschen, som i det här fallet tycks se ut att ha fungerat för att väcka intresse.

Splitt gav rekord

Filmen är bara en i raden de senaste åren som blivit en så kallad viral succé. Ett annat exempel är hur Volvo Lastvagnar valde att marknadsföra styrhjälpmedel på lastbilar genom att låta den gamla actionhjälten Jean Claude Van Damme gå ner i split ståendes på backspeglarna på två backande långtradare. Den filmen har setts över 68 miljoner gånger på Youtube och är därmed den mest sedda fordonsreklamen någonsin på Youtube.

Nu är lastbilstillverkaren inte de enda som ”tänkt utanför boxen” för att sprida sitt budskap.

Uppmärksammats utomlands

Ett annat exempel är en film om ett glamouröst och bekymmersfritt liv Los Angeles används för att sprida kunskap om den partsmodellen. Alltså samarbetet mellan fack och arbetsgivare på den svenska arbetsmarknaden. Avsändare är TCO, som väljer att sprida den med hjälp av hashtaggen #likeaswede.

I filmen får tittarna följa en amerikan som förklarar att hans tillsynes bekymmersfria beror på att han följer den svenska modellen, med pappaledighet och tjänstepension. Filmen har bland annat uppmärksammats av medier i USA.

Ana Esteban, projektledare på TCO säger att det är ett svårt budskap som är svårt att kommunicera och att idén till filmen föddes ur tanken på att man ofta funderar på hur det är i Sverige när man är utomlands.

– Man gör det många gånger när man lämnar Sverige och åker på semester. Många kopplar man inte ihop det med fackföreningar och arbetsgivarorganisationer, säger Ana Esteban.

Christoper Waldekrantz menar att filmen bygger upp en friktion mellan det förväntade och det som händer, liksom att filmens avsändare är en organisation som enligt honom många uppfattar som mossiga.

– Då är det roligt att dom gör något sådant. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.