I södra Europa har det varit hett under flera dagar. Här badar barn i floden Sava i Belgrad. Foto: TT

Värmen gör inte bara gott

Uppdaterad
Publicerad

Det är många som jublar när värmen kommer, men det gäller också att tänka till lite extra. Att dricka ordentligt och hålla sig i skuggan är viktigt inte minst för barn, äldre och kroniskt sjuka.

Värmen stiger uppåt 30 grader i flera delar av landet, och SMHI klass 1-varnar i bland annat Östergötlands, Södermanlands och Stockholms län. Temperaturen i områdena väntas hålla i sig över helgen.

På Ryttarhagens förskola i Mjölby är de noga med att alla barn ska vara insmorda med solkräm när de kommer på morgonen och efter lunch blir det ytterligare ett lager.

– Vi försöker vara där det är lite skugga. Nu är vi på en gård där det inte är så mycket skugga, men i dag ska vi gå bort till vår riktiga gård, där det är mycket träd, säger förskolläraren Åsa Meijer Hemmingsson.

Barnen tycker om både när det är sol och när det regnar, förklarar hon, men när det är för varmt kan det hända att de själva vill gå in på eftermiddagen.

– Det är förstås viktigt att de dricker ordentligt så vi tar ut mycket vatten, säger Åsa Meijer Hemmingsson.

Även i södra Norrland kan temperaturerna komma upp i 30 grader de närmaste dagarna. På måndag väntas svalare väder och regn som kyler ner temperaturerna.

Varnar sedan 2013

SMHI varnar sedan två år tillbaka när det är risk för höga temperaturer. Bakgrunden är bland annat den extrema värmebölja som delar av Europa upplevde 2003, när 15 000 personer beräknas ha dött till följd av värmen bara i Frankrike.

Umeå universitet har på uppdrag av Folkhälsomyndigheten sammanställt information på området, som bland annat visar att dödligheten minskat i de länder som har fungerande varningssystem kopplat till en handlingsplan.

– Vi har sett att länder som har infört det här har upplevt ganska stora effekter, säger Ida Knutsson, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Handlingsplan för värme

En svensk handlingsplan är tänkt att innehålla larm- och informationskedjor för hur SMHI:s varningar och aktuella medicinska råd ska nå ut till exempelvis äldreboenden, men även till enskilda som är extra känsliga. Det kan handla om personer med hjärtsvikt, diabetes eller psykiatrisk sjukdom eller de som har överlevt en hjärtinfarkt.

På Dalsgårdens äldreboende i Västervik har man ännu inte märkt av några problem med värmen, men i och med att årets hittills varmaste dagar precis har inletts håller de extra koll på de boende.

– Det är klart, de måste ha mera vätska och så, säger undersköterskan Ingmarie Johansson.

Det är inte bara här som vi får känna på värmen. I södra Europa har det varit hett under flera dagar, utan någon svalka att vänta framöver. I exempelvis Spanien väntas nya värmerekord på runt 44 grader på måndag. I Turkmenistan i Centralasien noterades rekordvarma 47,2 grader på torsdagen, och på många håll där muslimer fastar under Ramadan ställer hettan till problem.

Fakta: Tänk på det här i värmen

Drick mycket, även om du inte är törstig.

Duscha kallt och svalka vid behov med en blöt handduk runt nacken.

Var uppmärksam på inomhustemperaturen och håll den sval genom att vädra och med exempelvis persienner.

Håll dig på svala, skuggiga platser och vistas inte ute längre perioder än du känner att du klarar.

Var inte överdrivet fysisk aktiv under dagens varmaste timmar.

Var extra uppmärksam på äldre och andra känsliga runt omkring dig.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.