Det är väldigt varmt i Sverige just nu och värmen kan skada dina läkemedel och i vissa lägen kan det få allvarliga konsekvenser. Foto: TT.

Värmen kan göra din medicin verkningslös

Uppdaterad
Publicerad

Den kraftiga värmen kan göra att mediciner som insulin och hjärtmedicinen nitroglycerin blir verkningslösa. Räddningen kan vara att ha en liten kylväska att förvara vissa mediciner i.

Det är väldigt varmt i Sverige just nu och värmen kan skada dina läkemedel och i vissa lägen kan det få allvarliga konsekvenser.

Vissa hjärtmediciner och insulinlösningar kan förlora sin verkningskraft om de förvaras för varmt. Exempelvis kan temperaturen i en bil som står parkerad i solen gå upp till 80 grader och det är alldeles för mycket för vissa läkemedel.

Lösningar känsliga

– Vanliga konventionella tabletter behöver inte vara känsliga för värme, utan det är andra beredningsformer som är känsliga för värme och fukt, säger Karin Franck-Larsson på Läkemedelsverket.

Hur värmekänslig en medicin är beror alltså om vilken form medicinen kommer i. Det är framförallt om flytande lösningar och munsönderfallande tabletter som är mest känsliga för värme och de som man ska ta mest hänsyn till är hjärtmedicinen nitroglycerin och insulinlösningar.

– När det gäller livsavgörande mediciner måste man förvara dem så att man inte råkar ut för en risk att det skulle hända någonting med läkemedlet, säger Karin Franck-Larsson

Kyla – bra och dåligt

För att klara värmen ska de läkemedel som bör förvaras svalt läggas i kylskåpet eller i en bärbar kylväska. Men alla läkemedel tål inte heller kyla. Och fukt kan vara lika illa som värme.

– Till exempel biologiska läkemedel, som vacciner, kan vara känsliga för kyla och ska inte förvaras nära kylblock. Tänk också på att vissa läkemedel kan vara fuktkänsliga och av den anledningen olämpliga att ha i kyl.

Ett exempel är astmamedicin som kan klumpa sig om den utsätts för fukt. Det är alltså viktigt att utgå från instruktioner för varje specifikt läkemedel.

– Det är viktigt att man förvarar läkemedel på det sätt som det beskrivs i bipacksedeln och i läkemedelshandboken FASS.

Medicin och temperatur

Konventionella tabletter är generellt hållbara och klarar av både kyla och värme.

Munsönderfallande tabletter och buckala tabletter, som smälter innanför kinden, är känsliga för fukt och värme och ska förvaras i originalförpackning. Kapslar är generellt mer fuktkänsliga än tabletter.

Lösningar, såsom orala lösningar eller injektionslösningar, är mest känsliga för värme.

Suppositorier är känsliga för värme men stelnar och kan användas när temperaturen normaliseras. Salvor är hållbara medan krämer, lotioner och lösningar är känsliga för bakterier och annan mikrobiologisk tillväxt och den kan öka vid högre temperaturer.

Om man känner sig osäker eller har frågor kan man vända sig till sjukvården, till apoteket eller ringa till Läkemedelsupplysningen på Läkemedelsverket som har öppet kl 8-20 alla helgfria vardagar. Telefonnumret är: 0771-467010.

Källa: Läkemedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.