Foto: TT

Bada i helgen – sen blir det kyligt

Uppdaterad
Publicerad

Passa på att njuta av vädret i helgen, i mitten av nästa vecka kommer regn- och åskskurarna.

Den som har väntat på högsommarvärmen för att ta ett dopp hemma i Sverige kommer få en chans nu i helgen. Från och med fredag fram till mitten av nästa vecka kommer det vara över 25 grader på många platser i landet och på vissa håll kan temperaturerna stiga upp mot 30 grader.

– Vi har fått in en högtrycksrygg över landet och det har varit ganska begränsat med högtrycksvädret under stora delar av sommaren med undantag för några tillfällen i början av juni och kring midsommar, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

Kan ändå förekomma regn

Men trots de höga temperaturerna är det ingen ”stark högtrycksblockering” vi ser, berättar Nitzan Cohen och lokala skurar kan ändå förekomma mellan perioderna av värme.

– Det är en ganska småvek högtrycksrygg som ändå lyckas håll lågtryck borta, men man ska ändå räkna med lite växlande molnighet emellanåt och det kommer förekomma lokala regn- eller åskskurar, framförallt i den västra delen av landet.

Svalare nästa vecka

Högtrycksryggen kommer att ligga kvar till mitten av nästa vecka när det lämnar plats för regn och rusk.

– Den försvagas och sen kommer det in en kallfront. Med den blir det också allt ostadigare med fler skurar.

Det mesta av det dåliga vädret som följer förskjuts troligen norrut, men förmodligen berörs också Västsverige. I Östersjölandskapen ser det ut att kunna vara lite torrare, med färre skurar, säger Nitzan Cohen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.