Värmerekord i Stockholm på nyårsafton. (Arkivfoto) Foto: TT

Över tio grader – varmaste nyåret någonsin

Uppdaterad
Publicerad

Värmerekordet för hela landet på nyårsafton är slaget. Nyårsafton 1972 uppmättes 10,3 plusgrader i Duved, men det rekordet har slagits på minst elva platser. Varmast hittills har det varit i Harstena i Östergötland och Berga i Sörmland med 10,8 grader. Dessutom har ett minst 157 år gammalt värmerekord slagits i Stockholm där det varit 10,5 grader.

Redan tidigt på morgonen hade Eskilstuna och Floda i Sörmland 10,5 grader, samt Uppsala och Adelsö 10,4 grader.

– Rekordet i Stockholm har slagits med råge. Det senaste rekordet var från 1975 med 8,4 plusgrader. Klockan åtta i morse uppmättes 9,7 grader i Stockholm, säger Nitzan Cohen, meteorolog på SVT.

Stockholm har en av de längsta mätperioderna i landet med temperaturdata 250 år bakåt i tiden. Riktigt gamla uppgifter kan vara svåra att verifiera, men det är i alla fall säkert att denna nyårsafton är den varmaste på minst 157 år i huvudstaden, säger Nitzan Cohen.

Grönt och varmt i Stockholm på nyårsafton med nytt värmerekord. Foto: SVT/Maria Holmin

Ovanligt varm december

– Hela december har varit ovanligt varm i stora delar av landet, framför allt mot slutet av månaden, tillägger han.

På smhi.se finns kartor över landet med avvikande dygnsmedeltemperaturer. Ju varmare, desto mörkare röd färg. I slutet av december är i stort sett hela norra Sverige mörkrött vilket betyder tio grader varmare än normalt och även södra delarna av landet har betydligt högre medeltemperaturer än normalt.

– Det beror på en kombination av naturliga variationer och klimatförändringar. Men det går inte att säga att en enskild väderhändelse beror på klimatförändringar, säger Nitzan Cohen.

Kallare i början av 2017

Vädret på nyårsafton blir varierande med mulet och milt i Götaland och södra Svealand, klart till halvklart i norra Svealand och södra Norrland men även en del snö i fjällen och norra Norrland.

Redan på nyårsdagen går vi mot kallare väder. Kalluft drar ner över landets norra delar och på måndag och tisdag är det minusgrader på många håll. Det kan dessutom komma snö även i Götaland och Svealand på tisdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.