Foto: TT

Varnar: Risk att gifter sprids vid återvinning

Uppdaterad
Publicerad

EU vill att fler produkter återvinns. Men att återvinna gammalt material riskerar också att ge nytt liv till farliga kemikalier. Nyligen hittades förbjudna flamskyddsmedel i leksaken Rubiks kub, tillverkad av återvunnen plast.

Leksaken Rubiks kub är tänkt att stimulera barns hjärnor. Flamskyddsmedel misstänks kunna göra det motsatta – det vill säga skada hjärnans utveckling. Ändå hittades just dessa giftiga och förbjudna ämnen i tester av leksaken när en tjeckisk miljöorganisation undersökte den.

Av 47 undersökta leksaker med återvunnen plast, innehöll 40 ämnet OktaBDE – en typ av bromerande flamskyddsmedel.

Friktion

Undersökningen är liten men säger ändå något om riskerna med återvinning. Det är inte bara materialet som får nytt liv – det får även kemikalier och gifter.

– Det här visar att det är ett reellt problem att farliga kemikalier kan följa med material som återvinns, säger Andreas Prevodnik, ekotoxikolog och sakkunnig på Naturskyddsföreningen.

Mer ska återvinnas

Inom EU är cirkulär ekonomi – alltså en ekonomi som bygger på kretslopp – hett just nu. EU-kommissionen har bestämt att allt mer av vårt skräp ska återvinnas, bland annat elektronisk utrustning.

Läs också: Djuren svälter med magar fulla av plast

Att din gamla trasiga radio eller plastflaska ska kunna få nytt liv, kanske som leksak, är de flesta positiva till. Men även om Naturskyddsföreningen och Kemikalieinspektionen välkomnar utvecklingen så varnar man också för att EU:s påtryckningar kan framkalla en slags återvinningspanik där kollen på vad som faktiskt finns i våra produkter är för dålig.

– Risken finns att EU-kommissionen i sin iver att öka återvinningen snarare tittar på vinster med att spara råmaterial och energi än att farliga kemikalier så snart som möjligt försvinner, säger Andreas Prevodnik.

Vill se innehållsförteckning – på allt

För att det ska bli miljövänligt på riktigt måste man göra rätt från allra första början, menar Kemikalieinspektionen.

– Företagen måste veta vad de gör, de har ansvar för att deras produkter ska vara säkra att använda. Vi har byggt in en massa saker i vårt samhälle som inte är designat för återvinning och vi blandar ihop saker efter att det slängts. Det är viktigt att man redan när produkter tillverkas gör rätt från början och tänker cirkulärt redan då, säger Anne-Marie Johansson, expert på Kemikalieinspektionen.

Läs också: Fem enkla tips för ett plastfriare liv

I dag är det enbart kosmetika och livsmedel som behöver ha en innehållsförteckning. Det behöver utökas till alla varor som vi konsumenter bär med oss hem och så småningom kastar, anser både Naturskyddsföreningen och Kemikalieinspektionen.

– Det kan vara en QR-kod eller ett chip till exempel som ska kunna spåras efter att konsumenterna lämnat sitt gamla skräp, säger Anne-Marie Johansson.

Hon tror också att allt fler företag kommer att vilja ha tillbaka det man en gång sålt för att göra nya varor av det. Flera svenska företag har tagit steg för att få tillbaka sina möbler och kläder när kunden tröttnat.

– Då vet man exakt vilka ämnen och material som använts och hur de kan användas på nytt. Jag hoppas och tror att vi kommer att få se mer av det i framtiden, att återvinna saker i en loop, en sluten krets.

Om undersökningen

Tjeckiska Arnika, en samarbetsorganisation till Naturskyddsföreningen, undersökte 41 Rubiks kuber och sex exemplar av andra leksaker i 16 länder, bland annat EU-länder. 40 av leksakerna innehöll mellan 1 och 108 ppm av ämnet OktaBDE. Sju av leksakerna innehöll nivåer över 50 ppm – gränsvärdet för PCB-liknande ämnen enligt Stockholmskonventionen.

Om Friktion

Världen engagerar. Med reportage, fakta och analys tar vi upp de stora frågorna i vår tid. Frågorna som skaver lite. Människa och miljö, krig och konflikter – Friktion handlar om den värld vi alla delar. Du hittar alla våra klipp och ämnena vi fördjupar oss i på SVT Play, SVT Nyheter och på sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friktion

Mer i ämnet