SMHI:s varnar för ishalka i stoa delar av landet. Foto: TT/SMHI

Varning för blixthalka i stora delar av landet

Uppdaterad
Publicerad

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för ishalka i stora delar av Götaland, hela Svealand och södra Norrland. Regn rör sig upp över landet efter en natt och morgon med minusgrader vilket skapar svårt väglag.

SMHI:s varning för ishalka är mycket omfattande. Den sträcker sig från Kalmar län i söder ända upp till Jämtlands län och Jämtlandsfjällen.

– Det är ganska allvarligt väder. Det är snö- och regnområde som kommer in västerifrån och det har varit och är minusgrader på morgonen. Sedan är det mildare luft som trycker på, men innan plusgraderna kommer finns det risk för underkylt regn eller regn på kalla vägar, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.

Efter en natt med minusgrader kan vägbanorna fortsatt vara frusna, även om temperaturen stigit över noll. Under dagen väntas regn dra över landet österut och kan göra de frusna vägarna mycket hala.

Flera olyckor inträffade på onsdagmorgonen, bland annat i södra Stockholm och i centrala Karlstad samt i Gnosjö i Småland där en bil och en buss kolliderade. Några allvarliga personskador har dock inte rapporterats.

I norra Svealand och södra Norrland får man räkna med underkylt regn, det vill säga regn trots minusgrader i luften. När regndropparna når den kalla marken fryser de till is, varnar SMHI.

Slår om till mildare väder

Sedan blir det ett omslag i vädret från kyla till mildare väder.

– Det blir tre, fyra, fem grader i södra Sverige och det blir ännu mildare framöver. Det blir milt även i norr och frampå dagen får vi någon plusgrad, säger Nils Holmqvist.

Mot kvällen när temperaturen sjunker något är det återigen varning för ishalka när vägbanorna blir kallare och det faller regn.

Snö i advent

Under torsdagen har mildluften verkligen tagit södra Sverige i ett grepp och då väntas upp till 10-11 plusgrader i södra Götaland, men mildvädret ser ut att bli kortvarigt.

Lagom till helgen och tredje advent ser snö och kyla ut att dra ner över landet igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.