Varning för farliga gungor

Uppdaterad
Publicerad

I svenska trädgårdar hänger ett stort antal potentiella faror. Nära hälften av 13 testade gungor för privat bruk bedöms som farliga för barn, enligt Konsumentverket.

Varje år skadas omkring 70 barn i svenska privata trädgårdar så svårt att de tvingas uppsöka akutsjukvård efter att ha träffats i huvudet av en gunga. För att få bort gungor som kan orsaka huvudskador hos barn har Konsumentverket och danska Sikkerhedsstyrelsen testat 13 gungor.

Genom att mäta gungornas islagskraft, som inte får överstiga gränsvärdet 50 g, har myndigheterna hittat sex gungor som inte uppfyller säkerhetskraven. De träffar barn som hamnar i vägen med för stor kraft, vilket kan leda till öppna sår och blåmärken.

-Men det förekommer även hjärnskakningar och huvudskador kan ju ge långsiktiga skador på sikt, som minnesstörningar och koncentrationssvårigheter, säger Anna Strandberg, utredare vid Konsumentverket.

Fyra i Sverige

Enligt testet spelar materialet i gungan större roll än gungans vikt. De allra värsta är två babygungor i trä som bara ska ha sålts i Danmark.

Men fyra av de farliga gungorna har sålts i Sverige. Det handlar om en trägunga som ser ut som en nyckelpiga, importerad av Qualityshop Sweden AB, som fick ett testresultat på 195,8 g.

-Vi har krävt svar från dem men inte fått det. Den gungan har väldigt hög islagskraft, är dessutom är lite hal på ytan och har en skarp kant, säger Anna Strandberg.

De övriga tre kommer från Hörby Bruk som har åtgärdat samtliga.

Konsumenter ersätts

En Can Can-gunga fick 282,4 g på fotstödet och det har nu klätts i gummimaterial. En gondolgunga har tagits ur produktion och materialet i en enkel trägunga byts ut till plast.

-Problemet är löst så som vi ser det, säger Göran Sjöberg, vd för Hörby Bruk.

När det gäller de redan sålda gungorna kommer företaget att ersätta kunderna med alternativa sitsar och fotstöd.

Samtliga gungor har testats utan last, annars skulle kraften bli ännu högre. Två av de farliga gungorna är dubbelgungor.

-Då sitter det ju ofta två barn i den, och om någon faller av och får gungan i huvudet så är det väldigt farligt, konstaterar Anna Strandberg.

Enligt henne bör konsumenter som redan köpt de aktuella gungorna åtgärda dem, sluta använda dem eller kontakta tillverkaren.

TT

Fakta: de farliga gungorna

Gungorna i testet som översteg gränsvärdet 50g bedöms som farliga. Följande säljs i Sverige:

• Nyckelpiga: Rund träsits upphängd i två rep. 195,8g. Ansvarig importör: Qualityshops Sweden AB.

• Can Can-gunga: Dubbelgunga med fotstöd i metall. Fotstöden uppmätte 282,4g. Tillverkare: Hörby Bruk. Fotstöden har täckts med gummimaterial.

• Gondolgunga: Dubbelgunga med ryggstöd. 54,8g, Fäste för fotplatta: 187,8g. Tillverkare: Hörby Bruk. Gungan har tagits ur produktion.

• Trägunga: Rektangulär sits upphängd i två rep. 86,9g. Tillverkare: Hörby Bruk. Materialet byts ut till plast.

Ytterligare en gunga hamnade precis över gränsvärdet, men det finns en mätosäkerhet på 1 g och den bedöms därför inte vara farlig:

• Sväva: Stor rund metallring med textilklädsel, upphängd i tre textilband. 50,8g. Tillverkare: Ikea. Gungan ses ändå över för att sänka islagskraften.

Källa: Konsumentverket och danska Sikkerhedsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.