Foto: TT

Klass 2-varning för storm

Uppdaterad
Publicerad

Kraftiga vindar drar över Sverige. Regnet och den kylslagna natten mot söndag gjorde väglaget mycket halt i delar av landet. Värst ser väderläget ut att bli på söndag kväll och under natten till måndag. SMHI har uppgraderat till en klass 2-varning.

Det blåser kraftigt längs Sveriges kust med kulingvarningar utfärdade på flera håll. Trafikverket rekommenderar vindkänsliga fordon att inte köra över Öresundsbron, där hastigheten också begränsats till 70 kilometer i timmen.

Svår halka norr över

Mellan lördag och söndag ser Härjedalen och Jämtland ut att få upp till en decimeter snö. Under lördagen har ett regnoväder dragit in över mellersta Sverige varpå snö och blötsnö drabbar Norrlands inland.

– Men under natten kommer det att klarna upp och då fryser det på i Dalarna och Västernorrland. Då finns risk för isbeläggning, säger Deana Bajic, meteorolog vid SVT.

Stormigt och snö i södra Sverige

Under söndagen avtar vinden men det förblir fortsatt blåsigt över Östersjön. Sent på söndagen och under natten till måndagen ser det ut att åter kunna blåsa upp.

Södra Sverige kan få stormstyrka i byarna, med vindar uppemot 25 meter per sekund. SMHI har därför uppgraderat till en klass 2-varning för Halland, Skåne, Blekinge och Kalmar län.

– Det blir besvärligt väder, säger Deana Bajic.

Snö är att vänta i stora delar av Svealand och de inre delarna av Götaland, det kommer även att regna längs med kusterna i Götaland.

Halkan har redan ställt till det

Polisen varnar trafikanter och fotgängare att vara extra försiktiga. I Stockholmsregionen inträffade redan under lördagseftermiddagen 16 trafikolyckor inom en loppet av en timme.

Norrland får fortsatt snöfall under helgen, innan snöfallet avtar något på måndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.