Foto: TT

Varningar för brandrisk i södra och sydvästra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en stor risk för brand över nästan hela södra och sydvästra Sverige. SMHI varnar för att elda i öppen terräng och ha oskyddad grill.

SMHI har utfärdat varningar för brandrisk över nästan hela södra och sydvästra Sverige. På de flesta håll ligger varningen på fyra eller fem på en sexgradig skala, men inom vissa mindre områden i Småland har en 6-gradig varning utfärdats.

– Det har inte kommit så mycket regn i de områden, men det var en högre brandrisk tidigare. Det är ett område framförallt i sydvästra Götaland där brandrisken hänger kvar, säger Bengt Lindström, meteorolog på SMHI.

Minskar från och med tisdag

En fyra- och femgradig brandvarning innebär att risken för att en brand sprider sig är påtaglig eller att branden kan utvecklas snabbt och häftigt. Redan vid en femgradig varning utfärdas ofta ett eldningsförbud av kommunen. Vid en sexgradig varning bedöms risken för brand vara extremt stor.

Men redan från och med i morgon väntas området där det finns brandrisk minska, när ett regnväder kommer in över södra Sverige under natten. Undantaget är Blekinge där brandrisken kommer att vara fortsatt hög på vissa platser.

– Man ska vara försiktig med att elda där man har högre värden och vara noggrann med att ha skyddad grill så att elden inte kan sprida sig. Framförallt på våren eldar många i gräs och man ska inte elda i öppen terräng, säger Bengt Lindström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.