Soldater ur 203:e Amfibieskyttekompaniet övar med sina stridsbåtar i Stockholms skärgård – nu återinförs värnplikt i Sverige. Foto: TT

Värnplikten återinförs – i dag fattas beslutet av regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Värnplikten ska återaktiveras, efter att ha varit vilande sedan 2010. Det kommer regeringen att besluta i dag, kan SVT Nyheter avslöja. Anledningen är att det säkerhetspolitiska läget i Sveriges närområde försämrats och att Försvarsmakten inte lyckats rekrytera tillräckligt många frivilliga.

– Ska vi ha fulla och övade krigsförband så måste det frivilliga systemet kompletteras med värnplikt , säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till SVT Nyheter.

Regeringsbeslutet innebär att alla som är födda 1999 och 2000, både män och kvinnor, inom kort kommer att få information om vad beslutet om återinförd totalförsvarsplikt innebär .

Värnplikt

– Intresse, motivation och vilja är en grundbit i rekryteringen och jag tror att det kommer att vara väldigt avgörande , säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Minst 4.000 per år till värnplikt

Försvarsmakten har fått i uppgift att planera för att minst 4.000 per år ska genomföra grundutbildning med värnplikt under åren 2018 och 2019.

Skyldigheten att genomgå mönstring gäller från 1 juli 2017, och skyldigheten att genomföra grundutbildning med värnplikt gäller från 1 januari 2018.

Totalt kommer cirka 13.000 kallas till mönstring, vilket inkluderar både frivilliga och de som är uttagna med plikt. Efter mönstringen väljs slutligen cirka 4.000 ut för att göra militär grundutbildning med värnplikt.

– Vi har ju ett system i Norge som fungerar med både värnplikt och med professionell organisation och det är ju den som vi nu mer kommer att efterlikna, säger försvarsminister Hultqvist.

Titta: Se hela SVT:s livessändning om värnpliktsbeskedet

Antalet kan öka om läget försämras

Skulle omvärldsläget försämras ytterligare kan antalet som tas ut till värnplikt komma att öka .

– Är det så att man ska höja andelen så krävs ekonomiska tillskott. Att gå upp med 1.000 soldater kommer att kosta 600 miljoner kronor som det ser ut nu, säger Peter Hultqvist.

Läs mer om grundutbildningen på Försvarsmaktens webbplats

Läs mer om mönstringen på Rekryteringsmyndighetens webbplats

Värnplikten i Sverige över 100 år

Värnplikt i Sverige infördes 1901. Under lång tid kallades nästan alla män i vapenför ålder in för att göra militärtjänst och repetionsövningar.  Militärtjänsten var  80-450 dagar beroende på befattning.

1995 blev värnplikten en del av totalförsvarsplikten som omfattade alla svenskar, både män och kvinnor, mellan 16 och 70 år. I plikten ingår värnplikt, civilplikt och allmän tjänsteplikt.

2009 fattades beslut om att låta värnplikten i Sverige vila i fredstid och 2010 röstade riksdagen bort den allmänna värnplikten. Regeringen gavs samtidigt mandat, utan beslut i riksdagen, att aktivera delar av plikttjänstgöringen vid beredskapsskäl.

Att värnplikten blev vilande medförde att man i praktiken avskaffade värnpliktsförsvaret och ersatte detta med ett yrkesförsvar, som byggde på frivillig militär grundtutbildning.

1995/1996 ryckte totalt 36.903 personer in i lumpen. 15 år senare, 2010, hade antalet sjunkit till 1.644.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Värnplikt

Mer i ämnet