Yvonne Boqvist. Foto: SVT

”Vart ska kvinnorna ta vägen?”

Uppdaterad
Publicerad

Många av de kvinnor som hyr eller har hyrt stugor av Stiftelsen Anna Johansson-Visborgs Minne är nu oroliga och upprörda över styrelsens ansökan om att få riva 26 stugor.

– Jag tycker det är rent förskräckligt. Vi är massor av ensamstående lågavlönade kvinnor. Där uppe är det fullt med kvinnor, vart ska de ta vägen? Vi behöver det här stället, vi älskar det här stället, det är vårt paradis, säger Yvonne Boqvist.

Hon anser att den här typen av verksamhet, där man stödjer kvinnor med låg inkomst, behövs.

Anna Johansson-Visborgs Stiftelse

– O ja, självklart. Vi börjar bli Fattigsverige igen. Det är ett jättestort behov. Det finns många kvinnor som inte har råd att åka utomlands. Inte ens en vecka till Gotland, kanske. Men här kan man vara för en billig penning, säger hon.

Uppenbart en känslig fråga

Frågan om rivningen av stugorna är känslig för fackföreningsrörelsen. När Rapport efter nästan två veckor får en intervju med stiftelsens ordförande, Livsmedelsarbetareförbundets ombudsman Nicklas Nilsson, säger han först att det aldrig funnits några planer på att riva stugorna.

Men sedan bekräftar han att styrelsen ansökt om försäljning och rivning men att det för tillfället inte är aktuellt eftersom ekonomin just nu är något bättre.

– Vi har pratat kring det här fram och tillbaka så klart ju. Men stiftelsens styrelse har ingen ambition om att vi ska sälja, säger Nicklas Nilsson.

Men du har ju ansökt hos kommunen om detta och hos länsstyrelsen för att ändra stadgarna?

– Det är för att kunna bevara en del av stiftelsen när ekonomin ser svår ut.

Enligt Nicklas Nilsson har styrelsen i många år diskuterat att antingen sälja området där stugorna ligger eller bygga ett vårdhem där. I kommunens nya exploateringsplan har kommunen även ritat in möjligheten till privata villor på området.

Nicklas Nilsson lovar att ta fram styrelseprotokoll där det framkommer att styrelsen nu inte har för avsikt att göra sig av med området och riva stugorna. Men efter tre veckor har han fortfarande inte återkommit med något protokoll till SvT.

Fick miljonfaktura

Enligt stiftelsens ordförande kommer ekonomin i år att se bättre ut än förra året vilket gör att behovet av försäljning minskar. Men det finns en risk för att ekonomin snabbt blir sämre igen.

När stiftelsen hos Nacka kommun ansökte om att få ändra området gjorde kommunen en ny vägplan och alla fastighetsägare i området ska bidra till finansieringen. Stiftelsen Anna Johansson-Visborgs Minne fick då en faktura på 2,7 miljoner kronor. Enligt kommunen måste stiftelsen betala även om de inte genomför planerna.

De 2,7 miljoner är mer än vad hela stiftelsen omsätter på ett år.

Har inte råd att betala

Just nu är exploateringsplanen överklagad av flera mindre fastighetsägare men om planen vinner laga kraft nästa år så kan stiftelsen bli tvungen att betala vägavgiften.

– Innan det måste jag förhandla med kommunen. Det finns inte en chans i världen att kunna betala det, säger Nicklas Nilsson.

Byggnaderna förfaller

Flera av kvinnorna är också kritiska till att stiftelsens ledning under lång tid låtit flera av byggnaderna förfalla.

Också Jane Morén hyllar Anna Johansson-Visborg.

– Jag tycker vi borde ha råd med en liten rest som är till för så otroligt många i den här miljön där det är mest privatvillor för människor som har höga löner, säger hon.

Fakta

Fakta: Stiftelsen

På enstor udde ut i Saltsjön i Nacka, kallat Norra Skuru, ligger ett natursköntområde som på 30-talet kallades arbeterskornas semesterparadis. Det unika områdetbestår i dag av ett drygt 80-tal små röd-vita enkla sommarstugor.

Fastighetengrundades av Anna Johansson-Visborg i slutet av 20-talet för att många lågavlönadekvinnor inte hade möjlighet att utnyttja sin nyvunna semesterrätt, utan istället arbetade på semestern.

Efteratt ångbåten uppfanns blev Stockholms innerskärgård snabbt ett attraktivtsemestermål för den växande medelklassen som byggde hus på öarna. AnnaJohanson-Visborg ansåg att även lågavlönade arbetare skulle ha samma möjlighetatt njuta av den vackra skärgården på sommaren.

Anna-Johansson-Visborgsåg till att flera fastigheter köptes och under 15 år byggdes området ut. Honstod själv för en stor del av finansieringen och fick dessutom statliga ochkommunala myndigheter att donera pengar. Som mest fanns över 90 semesterrum idet större byggnaderna och cirka 90 små stugor.

Semesterområdetoch dess omfattning var något helt unikt i Sverige och det väckte storuppmärksamhet under 40-talet. Både ministrar och kronprinsessan besökteområdet.

Deförsta stugorna byggdes av kvinnornas män av packlårar som kom från deFordbilar som skeppades över Atlanten.

Underandra världskriget lät man flyktingar från Finland, Danmark och Norge bo istugorna och i rummen. Det var främst kvinnor och barn.

Stugområdetblev en stiftelse vars ändamål enligt paragraf 2 uteslutande är att”kostnadsfritt eller mot lägsta möjliga avgift bereda semestervistelse åtbehövande, företrädelsevis kvinnor”.

Källa:Festskrift tillägnad Anna Johansson-Visborg 1946, GöteborgsUniversitetsbibliotek

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Anna Johansson-Visborgs Stiftelse

Mer i ämnet