Granskningen har lett oss till företaget Västerstaden. Foto: SVT

Västerstaden polisanmäler anställd efter avslöjande

Uppdaterad
Publicerad

Uppdrag granskning har under tre månader kartlagt den svarta handeln med hyreskontrakt i Göteborg. Granskningen har lett oss till företaget Västerstaden, som efter att ha tagit del av våra uppgifter polisanmält en av sina anställda förvaltare.

Under arbetet med kartläggningen blir Uppdrag gransknings team erbjudna att för 70.000 kronor köpa ett förstahandskontrakt av en svartmäklare som hävdar att han arbetar för Västerstaden. När vi kontrollerar detta visar det sig att han ljuger. Enligt våra källor ska han dock jobba tätt ihop med en förvaltare som är anställd av Västerstaden.  

I en dold inspelning berättar svartmäklaren hur upplägget ser ut.

#BOSTADSÖKES

– Jag hyr inte ut från en annan person. Du kommer sitta med mig i företaget och skriva på kontraktet. Du möter mig här men när du skriver på kontraktet så kommer du till kontoret och vi låtsas att vi inte känner varandra, säger han.

”Priset gick upp”

Uppdrag granskning har pratat med personer som har köpt förstahandskontrakt till lägenheter som ägs av Västerstaden.

– I början sa han 30.000, sedan gick han upp till 60.000 och sen till 90.000. Eftersom han visste att vi verkligen behövde någonstans att bo så gick priset upp. Till slut trodde vi att han ljög, men vi valde att testa och till slut fick vi ett förstahandskontrakt. Det var en lång process, och vi betalade 70.000 kronor.

Personen som köpte hyreskontraktet säger att det var en kompis som berättade att det fanns en person som kan fixa lägenheter. Den bostadssökande stämde träff med svartmäklaren för att göra upp affären.

Vilken koppling har han till företaget?

– Jag tror att han känner någon som har mycket makt i företaget.

Vi tar kontakt med Västerstadens förvaltare, som enligt våra källor arbetar tätt ihop med svartmäklaren.

Jag har information att du tillsammans med en annan person förmedlar förstahandskontrakt mot betalning.

– Det hör ju du också att ... det är ju påhitt. Folk blir anklagade för saker varje dag, säger han.

Har startat en egen utredning

Den 11 februari besöker vi Västerstadens kontor och visar bitar ur vårt material för företagets vd Sven Gustafsson och deras förvaltningschef Hans Stridh. Dagen efter får den berörda förvaltaren besked om att han tills vidare är arbetsbefriad. Hans telefon, nycklar och dator återställs till Västerstaden och en omfattande utredning, där en jurist kopplas in, inleds.

Företaget uppger till SVT att man gått igenom telefontrafik och mejllistor, och funnit en kontakt som beskrivs som ”otillbörlig” mellan den misstänkta förvaltaren och mannen som i dold kamera erbjuder Uppdrag granskning att köpa ett förstahandskontrakt i Västerstadens bestånd. Västerstaden uppger också att de suttit i timslånga samtal med flera anställda. Enligt företaget nekar alla till att ha tagit emot pengar.

Västerstadens utredning fortsätter en vecka, och under tiden väntar vi på att få träffa svartmäklaren. Han säger att han är utomlands, men till slut får vi tag på honom. Han får ta del av vår dolda inspelning och kommer då med en tredje förklaring till videon.  

– Jag har bara sagt det här för att de inte ska gå till någon som verkligen säljer förstahandskontrakt. För de bara utnyttjar dem.

Så du har sagt det här för att skydda dem?

– Om jag inte säger att jag kan förmedla förstahandskontrakt så kommer de inte till mig.

Förnekar att han fått fått betalt

Svartmäklaren menar alltså att han har ljugit för folk för att hindra dem från att köpa förstahandskontrakt på riktigt. Uppdrag granskning frågar honom fler än sex gånger om han fått betalt för kontrakt som våra källor uppger. Alla gånger blir svaret detsamma.  

– Nej, omöjligt. 

Den 17 februari, sex dagar efter att vi varit på Västerstadens kontor och visat reportaget, polisanmäler Västerstaden en förvaltare för misstanke om att ha tagit emot ersättning vid förmedling av bostäder. Grunden för denna anmälan beskrivs vara uppgifterna som Uppdrag granskning gett till dem.

Har du egna erfarenheter av svartmarknaden?

Just nu granskar SVT Nyheter den akuta bostadsbristen i landet – och som en del av det tittar vi på marknaden med svarta hyreskontrakt.

Nu vill vi veta vad ni har för erfarenheter av detta? Har du själv haft ett svartkontrakt? Har du blivit lurad? 

Mejla oss på bostadsokes@svt.se, berätta för oss på vår facebooksida eller hör av dig till oss under hashtagen #bostadsökes i sociala medier!

Se om du betalar mer i hyra än andra i ditt område

Bor du i hyresrätt, andrahand eller som inneboende? Svara på några enkla frågor om ditt boende och få reda på om du betalar mycket eller lite hyra jämfört med andra – samtidigt hjälper du oss att kartlägga hur det ser ut över hela landet.

Vi vill också gärna höra din berättelse om hur det är att hyra sitt boende, eller dina bäst tips till andra som vill hyra lägenhet.

Gå till Hyrestestet genom att klicka här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet