Foto: SVT

”Verkar som om det gick hem”

Uppdaterad
Publicerad

Annie Lööf använde rejäla doser när hon kryddade sitt tal med ord som rättvisa, trygghet och ansvar i syfte att visa att hon inte var någon nyliberal. Det verkar som om det gick hem och att flera av de ivrigaste tillskyndarna av det kontroversiella förslaget till nytt ideprogram lägger ned stridsyxan.

Idéprogrammet, som förorsakat konvulsioner i Centerpartiet, har kallats nyliberalt eftersom en del av innehållet återfinns i nyliberalt tankegods.

Men ”nyliberal” uppfattas som ett skällsord och efter tumultet i partiet tvingades Annie Lööf att stå till svars inför partikamraterna och försäkra att hon inte är en nyliberal.

Strid om förslag till C-program

Trots att hon innan hon kom in i riksdagen 2006 hyllade filosofen Ayn Rand, som är en ikon i många nyliberala kretsar.

Annie Lööf lade skulden på de politiska motståndarna och indirekt på journalister för att etiketter skulle ha klistrats på henne och Centern i syfte att måla bilden av en hård och kall borgerlighet.

I själva verket var det hennes egna partikamrater, som chockats av idéprogrammet och varudeklarerat det som nyliberalt.

Distriktsordförande Gösta Gustavsson i Östergötland sa till exempel att det andades mentaliteten ”sköt-dig-själv-och-skit-i andra.”

Talade mycket om landsbygden

Annie Lööf höll ett tal som var ägnat att blidka centerpartister som kallar sig socialliberaler. Hon fick stående ovationer för det. Efteråt sa hon till journalister att hon bejakar en social liberalism. Sannolikt har hon inget annat val eftersom de som står nyliberalismen nära i partiet inte tillhör någon majoritet.

Centerpartiet kan delas in i tre falanger enligt en av dem som deltar i partimötet i Örebro: En landsbygdsromantisk del, en nyliberal och en socialliberal.

Och det är den socialliberala som dominerar. Partiledaren talade också mycket om landsbygden och aviserade att Centern ska starta en landsbygdskampanj.

Kärnväljarna blir färre

Ett av Centerns problem är att kärnväljarna, lantbrukarna, blir allt färre och de som är kvar är ofta företagare, som röstar på Moderaterna. Centern är på jakt efter nya väljare, men vet inte riktigt i vilken terräng de ska söka. Efter idéprogramsupproret pekar kompassnålen inte mot Stureplane i Stockholms centrum.

Annie Lööf har varit ifrågasatt under bråket om idéprogrammet. Men hennes ställning som partiledare har aldrig varit hotad. Och efter fredagens tal kommer det sannolikt att bli lugnare inom partiet, vilket är viktigt för Centern och Annie Lööf i förhållande till både väljarna och den övriga Alliansen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strid om förslag till C-program

Mer i ämnet