Mops är en av de trubbnosraser som avlas och handlas med i allt större utsträckning. Foto: TT

Veterinärer slår larm – avel bakom andningsproblem

Uppdaterad
Publicerad

Svenska veterinärer opererar fler och fler trubbnosiga hundar som har svårt att andas.

Nu går 519 svenska veterinärer ut i ett upprop och vill få en förändring av aveln.

Veterinär Maria Karlsson, klinikchef på Djursjukhuset i Sundsvall, är en av aktivisterna bakom uppropet. Hon får ofta in hundar med andningssvårigheter.

– Hunden tas ofta till veterinären med anledning av helt andra problem. Hundarna har ofta problem med magen eller de kräks. Just magproblemen är typiska för en hund med andningssvårigheter, säger Maria Karlsson till SVT Nyheter.

– Det är svårt för en gemene man att veta att hunden har andningsproblem, men en normal andning är tyst. Det har gått ganska långt när man har börjat tänka att det är normalt att hunden flämtar.

Det öppna brevet som har publicerats på flera Facebooksidor och bloggar och kommer att publiceras på Svensk Veterinärtidning har redan orsakat uppståndelse och kommentarer i sociala medier.

Vi är inte ute efter att utrota trubbnoshundar

Trubbnosraser som bostonterrier, mops, engelsk och fransk bulldog har ökat i popularitet under senare år. Det betyder mer import, mer avel och mer pengar i rörelse. Men många hundar kan inte andas normalt som ett resultat av ett avel på platta ansikten.

– Vi är inte ute efter att utrota trubbnoshundar. Alla trubbnosiga hundar är inte sjuka. Vi vill få till stånd ett vettigt samarbete för djurens bästa, säger Maria Karlsson.

”Flertalet trubbnosiga hundar med andningsbesvär har också ett ett trångt svalg med ett långt gomsegel, vilket också ofta kräver korrigerande kirurgi för att djuret ska kunna syresätta sig normalt. Många trubbnoshundar har dessutom trånga luftrör som inte är möjliga att korrigera med operation”, skriver veterinärerna i sitt upprop.

Ett stort mörkertal

Veterinärerna skriver också ”Eftersom dessa ingrepp inte omfattas av försäkringen och inte registreras hos rasklubbarna är antalet hundar som opereras inte känt. Av samma skäl finns såvitt vi känner till heller ingen samlad bild av hur många som får behandling på grund av stressutlöst andnöd eller kroniska magproblem orsakade av långvarig andnöd”.

Maria Karlsson berättar att vill man utvidga hundens trånga luftvägar, måste man göra det när hunden är ung. Annars finns det risk att inte ens operation hjälper. 

– Det orsakar ett stort lidande, det är svårt att få hjälp och det är svårt att diskutera om problemet med hundägarna.

Veterinärerna bedömer också att det föreligger en underrapportering kring hur många trubbnosar som avlivas på grund av sina andningssvårigheter och att mörkertalet avseende hundar som inte opererats är ännu större.

­– En opererad hund får inte heller ställas upp i en hundutställning.

Uppfödarna skyller på importen

Frågan är känslig och väcker stora känslor. Det handlar också om mycket pengar.  I Sverige registreras årligen ungefär 50.000 hundar och en hundvalp kostar 10.000-20.000 kronor.  Att operera en hund för andningssvårigheter kostar tiotusentals kronor, vilket leder till att veterinärer anklagas för girighet.

Enligt Maria Karlsson skyller de svenska hunduppförare problemet på ökade import av trubbnosraser.

– Vi frågar inte våra kunder om hunden är importerad eller inte. Och om en importerad hund används för avel blir valparna svenska.  Jag har inte heller sett det här problemet hos andra raser.

Konsumentupplysning

– Jag tror mycket på konsumenten.  Vill man ha en frisk hund eller vill man ha en hund med extrem platt nos, frågar Maria Karlsson.

De 519 veterinärer som har skrivit under uppropet vill att bedömningskriterierna på hundutställningar omprövas så att även djur som lider av lindriga till måttliga andningssvårigheter diskvalificeras.

Alla raser av trubbnostyp ska också krävas ett friskintyg inför parning enligt ett fördefinierat protokoll, samt utförligare besiktningsintyg för försäkring och försäljning.

Veterinärerna vill också förbjuda avel med hundar som har genomgått korrigerande kirurgi i andningsvägarna.

Ett önskemål är att göra en kartläggning av hundar av truppnostyp som har andningssvårigheter.   

– Vi önskar också, att Jordbruksverket skulle sätta press på länsstyrelserna, som kontrollerar djurskyddet i Sverige, att lyfta frågan på agendan.  Det handlar ju om ett bättre djurskydd.

Svenska Kennelklubben positiv

– Vi uppskattar att ämnet har tagits upp av veterinärer.  Vi får inte in alla uppgifter om sjuka hundar, men det är viktigt att få igång en dialog, säger Svenska Kennelklubbens (SKK) presstalesman Hans Rosenberg till SVT Nyheter.

I Sverige finns 341 registrerade hundraser och Hans Rosenberg säger, att det är förstås viktigt att bevara olika raser.

– Vi kan inte avliva de raser som finns och det finns inte friska och sjuka raser.  Vi informerar redan nu exteriördomare på utställningar hur de kan bedöma hundens andningsförmåga. Det här är inget nytt problem, men Rom byggdes inte på en dag.

Enligt Hans Rosenberg drog SKK upp riktlinjer för trubbnosraser år 2007 i en generell domarkonferens och utvärdering av riktlinjerna gjordes 2011.

– Vi skriver ju en domarraport efter hundutställningar, så vi har massa utvärderingar.

– Kennelkonsulenter gör årligen ungefär tusen besök hos uppfödarna, men vi har ingen möjlighet att kontrollera alla kullar.  Vi har 12.000 aktiva uppfödare, alla går inte att kontrollera, säger Hans Rosenberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.